Nieuwbouw

Bouwbedrijven maken achterstand goed tijdens vakantie

Door de slechte weersomstandigheden van het voorjaar hebben heel wat bouwprojecten vertraging opgelopen. Een enquête van Bouwunie wijst uit dat 66% van de bouwbedrijven nog even doorwerkt tijdens de vakantie, om de achterstand in te halen of een specifiek bouwproject af te werken. Van de 93 Limburgse Bouwunie-leden die de enquête invulden, geeft 66% aan tijdens de bouwvakantie te zullen doorwerken. 11% weet het nog niet zeker. In 93% van de gevallen gaat het om de zaakvoerder die verder werkt, bij 25% (ook) de werknemers.

Als reden voor het doorwerken tijdens de bouwvakantie, zegt meer dan de helft dat ze de opgelopen achterstand absoluut willen inhalen en/of een specifiek project moeten afwerken. Opvallend is voorts dat 28% aangeeft dat ze het zich simpelweg niet financieel kunnen veroorloven om op vakantie te gaan omwille van de crisis.

De sluiting wegens jaarlijkse bouwvakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken. Een collectieve regeling biedt vooral voordelen op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minste vertraging op.

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen.

Voor de bouwbedrijven gevestigd in de provincie Limburg start de bouwvakantie in principe op 15 juli. In de praktijk begint hun vakantie dus op vrijdagavond 12 juli. Op dinsdag 6 augustus gaan ze uitgerust en met frisse moed opnieuw aan de slag.

Overzicht bouwvakantie Vlaanderen en Brussel

Ook interessant