Nieuwbouw

Bouwbedrijf Besix begint met bouw Utrecht Centraal

Het bouwbedrijf Besix is begonnen met de bouw van de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal. Met het project is 95 miljoen euro gemoeid. De opdrachtgever is ProRail.
De hal wordt 90 meter breed en 280 meter lang. De vloer en draagconstructie van de huidige hal worden herbenut. Projectdirecteur Emiel Braeckman verklaart dat de hal eind 2015 opgeleverd moet worden. Als Besix daar niet in slaag zal een boete worden opgelegd. Elke dag ontvangt het station meer dan 100.000 reizigers. Besix heeft eerder station Amsterdam Bijlmer ArenA gebouwd. Momenteel zijn 30 bouwers bezig op Utrecht Centraal en op piekmomenten zal dat aanzwellen tot 85. De bouwvakkers verrichten hun werk achter hoge hekken die water- en stofdicht zijn.

De nieuwe hal wordt een onderdeel van een ov-terminal. De kosten daarvan zijn 227 miljoen euro. Tevens worden twee nieuwe bussstations, een tramstation, bredere perrons en nieuwe perronkappen gebouwd. Het huidige station is gebouwd voor 35 miljoen reizigers per jaar terwijl inmiddels 65 miljoen mensen per jaar er gebruik van maken. ProRail verwacht dat Utrecht Centraal over 20 jaar 100 miljoen reizigers per jaar ontvangt.

Gebaseerd op: Cobouw