Nieuwbouw

Bouwbarometer staat op laagste peil in 5 jaar

Een kwart van de bouwbedrijven heeft door de economische crisis minder werk dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit de bouwbarometerenquête die Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, elk kwartaal organiseert. Met een score van 99,4 daalt de bouwbarometer voor het eerst in vijf jaar tijd onder de gezonde ondergrens van 100 indexpunten. Dat betekent dat de bedrijfsleiders van de Vlaamse bouw-kmo’s pessimistisch gestemd zijn. De reden is niet ver te zoeken. De economische crisis slaat ook in de bouwsector toe. 31% van de bouwbedrijven verwacht in de komende maanden minder werk. 49% krijgt minder ondertekende offertes binnen.

Om de bouwsector en de economie op te krikken, vraagt Bouwunie een verlaging van de btw voor bouwwerken, belastingverminderingen voor meer energiebesparende investeringen en de herinvoering van de dienstencheques voor schilderwerken. Bouwunie wijst er op dat investeren in vastgoed en in de eigen woning ook in tijden van crisis slim is en blijft.

Bouwbarometer voor Vlaanderen


23% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu minder werk dan in het voorgaande kwartaal. 31% verwacht nog eens een daling in het werkvolume in de volgende maanden. 70% van de bouwbedrijven heeft nog voor minstens drie maanden werk, maar bij het gros loopt het orderboekje niet verder dan een half jaar. Er heerst grote onzekerheid. 17% geeft aan dat ze door de huidige crisis al annulaties hebben gekregen van al bevestigde werken of offertes. 49% krijgt nu bovendien minder ondertekende offertes binnen. 36% zegt dan ook een verschuiving te zien van opdrachten die ze normaal zouden (kunnen) uitvoeren naar het doe-het-zelf en zwarte circuit.
Gevraagd naar de gevolgen van de financiële en daaruitvoortvloeiende economische crisis zegt 65% dat ze nu al een daling ervaren van hun omzet en bestellingen. 48% ziet een algemene verslechtering van hun financiële bedrijfsparameters (liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit) en 46% merkt een toename van het aantal slechte betalers (klanten die hun factuur niet, slechts gedeeltelijk of te laat betalen).
41% van de ondervraagde bedrijfsleiders zegt dat ze hun activiteiten terugschroeven om de kosten terug te dringen. 35% schrapt geplande investeringen terwijl 29% zijn aanwervingsplannen even in de koelkast steekt.
Als de economische conjunctuur verder verslechtert, vreest 60% van de aannemers zelf in de problemen te komen.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren in negatieve zin. Slechts 61% van de bouwbedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn (d.i. voor werken die ze nu aan het uitvoeren zijn). Voor de nabije toekomst verwacht 15% een verdere daling (d.i. voor werken waarvoor ze nu prijs opmaken).
Niet te verwonderen dan dat 23% ook van een winstdaling spreekt terwijl 21% een verslechtering van de winst voorziet in de volgende maanden.

Slechts 7% van de bouwbedrijven heeft in het voorbije kwartaal personeel aangeworven. Dit percentage steekt schril af tegen dat van vorig jaar toen maar liefst 25% van de bouwbedrijven extra werkkrachten aantrokken. Ondanks de crisis is bijna niemand van plan om medewerkers te ontslaan. Goede vaklui, opgeleid én met ervaring, zijn gegeerd Ontslagen zullen pas vallen als het echt niet anders meer kan.

Een recordaantal van 50% van de ondervraagde aannemers is dan ook zeer ontevreden over de algemene economische situatie. Over de eigen onderneming daarentegen is slechts 10% ontevreden. Ook deze cijfers contrasteren fel met die van vorig jaar. Toen noteerde Bouwunie nog 85% tevredenen met de economie en maar 4% ontevredenen met de eigen onderneming.
Ondertussen krimpt de sector. De bouwsector telde in de eerste tien maanden van 2008 minder starters (-22%: 6652 nu t.o.v. 8.526 in dezelfde periode van 2007) en meer faillissementen (+16%: nu 1.034 t.o.v. 894 in dezelfde periode van 2007).

Om het tij te keren, is het noodzakelijk dat de klanten, de bedrijven en de overheid blijven investeren. Vastgoed is een slimme belegging en investeren in de eigen woning rendeert op lange termijn. Investeringen om onze woningen en gebouwen energiezuinig te maken zijn noodzakelijk en verdienen zichzelf terug. Bouwunie vraagt dan ook dat de overheid dergelijke investeringen blijft ondersteunen en zelfs nog een tandje bijsteekt. Daarnaast is het volgens Bouwunie noodzakelijk dat de consumenten duidelijke stimuli krijgen om met een geregistreerde aannemer in zee te gaan en geen beroep te doen op het zwarte circuit. Bouwunie bepleit de invoering van een aantal maatregelen die de kostprijs van bouw- en renovatiewerken voor de consument verlagen. In de eerste plaats vraagt Bouwunie de invoering van een belastingvermindering voor klanten die een regulier bouwbedrijf onder de arm nemen voor werken aan hun woning. Dergelijke belastingvermindering gaat enkel naar wie een officiële factuur en een betalingsbewijs kan voorleggen. Ze maakt het werken met een geregistreerde aannemer aantrekkelijker (naast het feit dat de vakman de klant méér kwaliteit én service geeft). Ook de herinvoering van de dienstencheques “oude stijl” zou welkom zijn. Een btw-verlaging (van 21% naar 6%) voor alle werken aan woningen, ook aan nieuwe woningen, past eveneens perfect in dit plaatje.