Algemeen

Bouw telt meer faillissementen dan andere sectoren

Terwijl de trend van het aantal faillissementen in de andere sectoren eindelijk ten goede keert, noteert Graydon voor de bouwsector nog altijd een stijging. In de loop van de maand januari 2011 werden in totaal 793 bedrijven failliet verklaard waarvan 134 uit de bouwsector. Vorig jaar waren dat er respectievelijk 810 en 116.

De bouwsector reageert altijd wat later op economische schommelingen.
Daarnaast heeft de bouwsector inderdaad een moeilijk jaar achter de rug. De nasleep van de financiële en economische crisis werkt nog door en zowel in het begin van 2010 als op het einde heeft het slechte weer veel bouwbedrijven parten gespeeld. Dit heeft de bedrijven die geen of onvoldoende reserves hadden de das omgedaan. Bovendien zien de bouwbedrijven een aantal stimuleringsmaatregelen aflopen. De tijdelijke btwverlagingen, d.i. voor de nieuwbouw van woningen en voor de sloop en heropbouw van woningen, hebben de bouw ondersteund gedurende enkele maanden maar deze maatregelen liepen eind december af, net zoals de belastingvermindering voor investeringen in muur- of vloerisolatie. En er hangen nog een aantal wijzigingen aan steunmaatregelen in de lucht, waarvan de al dan niet verlenging van de lagere btw voor renovatiewerken aan woningen tussen 5 en 15 jaar oud de belangrijkste is.

Indien de overheid haar stimuleringsmaatregelen voor de bouw afbouwt, zullen ongetwijfeld nog meer bouwbedrijven in de problemen komen.
Build for Life