Nieuwbouw

Bouw groeide nog minder in 2012

De bouwsector heeft zijn totaalresultaat voor 2012 moeten bijstellen: van +0,8% naar +0,5%. Dat komt voornamelijk door een daling van activiteit in het vierde kwartaal (-1,2%). Het verlies aan activiteit is ook slecht nieuws voor de overheid: de schatkist loopt zo immers een pak inkomsten mis. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Op dit moment zijn bouwbedrijven vooral bang dat de regering nieuwe maatregelen neemt zoals een btw-verhoging die desastreus zouden zijn voor de sector”.

Voor 2013 verwacht de Confederatie Bouw voorlopig nog altijd een nulgroei (+0,1%). Maar de economische context blijft heel moeilijk en onze bedrijven wachten op het moment dat de relance zich echt kan inzetten. Nieuwe belastingen kunnen zij dus missen als de pest. Een btw-verhoging kan de gemakkelijkste manier lijken om nieuwe inkomsten te genereren, maar is tegelijk een maatregel met de meest nefaste gevolgen voor inflatie, loonkost en werkgelegenheid. Voor een bouwproject betekent een procent meer btw direct een smak geld.

In 2011 groeide de bouw nog met 4%. Die groei betekende dat de staat kon rekenen op 620 miljoen extra inkomsten. Een correctie van 0,8% naar 0,5% in 2012 betekent een verlies van 46,5 miljoen. Het is dus duidelijk dat de overheidsfinanciën gebaat zijn bij een gezonde bouwsector. De bouw is dan ook een echt zwaargewicht binnen de Belgische economie. De sector is goed voor meer dan 5% van de toegevoegde waarde en biedt aan 278.000 mensen een job. In 2011 droeg de bouwactiviteit voor niet minder dan 15,6 miljard bij aan fiscale en parafiscale inkomsten voor de staat. Dat is ongeveer 10% van alle inkomsten voor de Schatkist.

Robert de Mûelenaere: “Groei, werkgelegenheid en overheidsfinanciën zijn gebaat bij een goed draaiende bouwsector. Wij moeten opnieuw investeren in toekomstgerichte projecten met een grote maatschappelijke waarde. De nood aan woningen en infrastructuur is hoog. De nood aan economische groei en nieuwe jobs ook. Zorg daarom voor een gezond kader voor onze bouwbedrijven.”