Interieur

Blue Monday: 85% van de Belgen heeft nood aan meer daglicht

Blue Monday: 85% van de Belgen heeft nood aan meer daglicht
Moe en lusteloos? Concentratieproblemen? Prikkelbaar? Veel kans dat u te vaak of te lang in een (te) duistere omgeving vertoeft. Daglicht beïnvloedt ons leven meer dan je zou denken. Licht is natuurlijk bron van alle leven, maar zorgt er ook voor dat we het associëren met de zon, energie, gezondheid, welzijn en gewoon ‘goedgezind zijn’. Velux peilde* bij duizend Belgen tussen de 25 en 65 jaar naar de invloed ervan op hun dagelijks functioneren. Blijkt dat liefst 85% in deze donkere dagen last heeft van het spaarzame daglicht, en dat zes op de tien graag meer natuurlijk licht in huis willen halen.

Ruim 8 op de 10 Belgen geven aan dat ze in een omgeving met veel daglicht zowel beter functioneren als beter gehumeurd zijn. Bij lange tijd in een (te) donkere omgeving daarentegen ervaart maar liefst de helft echte fysieke of mentale klachten. Kunstlicht kan dat niet compenseren, zo vindt 80% van de ondervraagden. Over het algemeen heeft een gebrek aan daglicht sneller én grotere negatieve impact bij vrouwen dan bij mannen.

Niet verwonderlijk dus dat in de herfst en winter de ongemakken oplopen, met als piekmaand november (64%), en uitlopers tot in februari (45%). Het gaat dan vooral om vermoeidheid en lusteloosheid (62%), een gevoel van neerslachtigheid (60%) en een groter koudegevoel. Ook hier geldt dat laatste meer voor vrouwen (53%) dan mannen (39%). Wanneer we op het werk te weinig daglicht ervaren, uit zich dat bij de meesten in een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid (47%), concentratieproblemen (22%) en prikkelbaarheid (22%).

Toch blijven we niet bij de pakken zitten. 50% van de Belgen gaan de ‘winterblues’ te lijf door zo veel mogelijk buiten te vertoeven als het nog licht is. Ruim een kwart focust zich op gezond eten en 23% zoekt zijn heil in voedingssupplementen. 16% gaat sporten om de winterse ongemakken van zich af te schudden, daaronder dubbel zoveel mannen (22%) als vrouwen (11%).

Tot slot: Opvallend is dat de jongere generatie gevoeliger is voor een gebrek aan daglicht in huis, terwijl mensen boven de 45 er zowel binnen als buiten last van hebben. Hoe ouder, hoe meer behoefte aan daglicht, zou je dus kunnen stellen.

Als vuistregel om meer te profiteren van het daglicht en een aangenaam binnenklimaat te creëren, raadt VELUX een glasoppervlak aan van minstens 12% van de vloeroppervlakte in de ruimte.

*Online enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau LISTEN tussen 20/11 en 27/11/2012 bij de Belgische bevolking. De steekproef omvatte 1.000 personen tussen 25 en 65 jaar. De foutenmarge op het betrouwbaarheidsinterval van 95% bedraagt 3,10%.