Architectuur

Blob’s gemakkelijker te maken met Deltaribben

Gebouwen met onregelmatige, gekromde vlakken zijn de laatste jaren populair. Maar de concrete uitvoering van dit soort constructies blijkt vaak lastig. Onderzoeker ir. Martijn Veltkamp heeft een systeem ontwikkeld waarmee blob’s gemakkelijker te maken zijn. Hij promoveert maandag 17 september op dit onderwerp aan de TU Delft.

Blob-gebouwen voldoen weliswaar aan alle functionele en constructieve eisen, maar het is nog altijd onmogelijk om de sterkte van de constructie lokaal te optimaliseren, waardoor het materiaalgebruik onnodig hoog is, aldus Veltkamp.

Zijn oplossing, Deltaribben, zijn krommende en torderende ribben. Ze hebben een driehoekige doorsnede en zijn samengesteld uit drie op maat gesneden gekromde staalplaten. De ribben bestaan uit componenten die op maat gemaakt worden voor een specifieke plek in de constructie. Veel van deze ribben samen vormen een netwerkconstructie. Een belangrijk kenmerk is dat de onderdelen worden gemaakt met bestaande technieken.

Een architect kan de Deltaribben gebruiken als constructie voor zijn ontwerp. Afhankelijk van de grilligheid van de gewenste blob zoekt hij een optimum in een open of juist dicht netwerk, met dunne of dikke ribben, aldus de promovendus.

Het Deltaribben-systeem is nog niet in een gebouw toegepast maar wel uitgewerkt tot drie prototypen op ware grootte, gemaakt van plaatstaal. Het systeem is ook toegepast op een gebouwontwerp. Het onderzoek heeft volgens Veltkamp aangetoond dat het systeem ongeëvenaarde vormvrijheid biedt, waarbij nog altijd een rationele productiewijze mogelijk is.