BioFoam® van IsoBouw winnaar Nederlandse Bouwprijs

  NL   10 februari 2011 Bron: Isobouw
Tijdens het ‘Gala van de Nederlandse Bouw’ zijn op 9 februari de winnaars van de ‘Nederlandse Bouwprijs’ bekent gemaakt. In de categorie ‘Bouwmaterialen & - systemen’ is IsoBouw Systems bv met het isolatiemateriaal BioFoam® uitgeroepen tot winnaar van deze prestigieuze bouwprijs.

In haar rapport omschreef de jury de ontwikkeling van BioFoam® als een voorbeeldig en inspirerend initiatief. “Het is een uitermate interessant, bio-based isolatiemateriaal. BioFoam® kan heel goed ingezet worden als bouwmateriaal met een lage milieubelasting. Het is, indien gewenst, volledig afbreekbaar”, aldus de jury. De jury sprak tevens haar bijzondere waardering uit voor de drukvastheid van het materiaal en de integrale kwaliteit.

BioFoam® is een nieuw gepatenteerd isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS (geëxpandeerd polystyreen). Het ziet er qua structuur hetzelfde uit en heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als EPS. Het grote verschil is dat EPS geproduceerd wordt van fossiele grondstoffen (eindig materiaal). De grondstof voor BioFoam® bestaat uit biopolymeren, die gemaakt worden van planten (oneindig materiaal). BioFoam® is hiermee de eerste schuimisolatie dat gemaakt wordt van een biologisch basismateriaal. Dit heeft tot gevolg dat BioFoam®, net zoals EPS, hergebruikt kan worden en daarnaast ook biologisch afbreekbaar en composteerbaar is. Desalniettemin is BioFoam® in vrijwel alle bouwtoepassingen duurzaam en langdurig te gebruiken.

Met BioFoam® kan ook de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. De energiebehoefte voor de productie van EPS is al het laagste van alle isolatiematerialen Met de productie van BioFoam® wordt de totale uitstoot van CO2 met nog eens 50% verlaagd. Verder onderzoek moet leiden tot een CO2-neutrale productie in de toekomst.

Algemeen directeur van IsoBouw, Will Kemperman, is zeer verheugd met deze prijs. Hij ziet het als een erkenning van het innovatieve beleid dat IsoBouw voert en waarmee het bedrijf zich al jaren onderscheidt. “Met de ontwikkeling van BioFoam® benadrukken wij nogmaals ons streven om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Dat deden wel al met het zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal EPS. BioFoam® brengt dit streven op een nog hoger niveau” aldus Will Kemperman. Hij vult aan dat BioFoam® slechts het begin is. Het zal de basis zijn voor de ontwikkeling van nieuwe isolerende producten voor toepassing in de bouwsector die alle, zoals BioFoam®, het Cradle-to-Cradle label zullen dragen.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo