Verbouwen

Binnenplein Abdij van Averbode wint Prijs publieke Ruimte

Het gerenoveerde binnenplein van Averbode heeft gisteren (30 januari) op de Dag van de Openbare Ruimte de Prijs Publieke Ruimte 2013 gewonnen. De herinrichting van het eeuwenoud abdijplein naar een ontwerp van Omgeving haalde het van het binnenplein van C-Mine, de Korenmarkt in Mechelen, de Markt in Deinze en de omgeving Noordbrug in Kortrijk.

De prijs Publieke Ruimte is een initiatief van Steunpunt Straten, het kenniscentrum voor publieke ruimte. Met de prijs zet Steunpunt Straten sinds 2008 de beste realisaties voor de (her)inrichting van openbare ruimten in de kijker. Met deze onderscheiding wil de organisatie lokale overheden en andere bouwheren stimuleren om werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten.

Vijf projecten waren in de running voor de prijs, maar het waren de paters van Averbode die uiteindelijk de prestigieuze onderscheiding in de wacht sleepten. Juryvoorzitter Jan Vilain: “Het Abdijplein is een schitterend voorbeeld van uitgepuurd minimalisme. Met een minimale aanleg werd een maximaal gebruik van het plein mogelijk gemaakt. Hedendaagse elementen zijn met respect voor de plek toegevoegd en blijven ondergeschikt aan het monumentale erfgoed. Het ontwerp kadert bovendien in de ruimere context van het landschapspark de Merode”.

Lees verder op Architectura