Architectuur

Bibliotheek van Steven Holl in New York

Steven Holl Architects heeft het ontwerp voor een nieuwe bibliotheek tegenover het VN-hoofdkantoor in New York gepresenteerd. Het gaat om een rechthoekig gebouw met een aluminium gevel waarin enorme vensters zijn uitgespaard. Het interieur bestaat uit een groot atrium met leeszalen die trapsgewijs oplopen.

De Queens Library bevindt zich op een prominente locatie in de buurt Hunters Point, langs de East River. ’s Avonds vormt het net als het even verderop staande oude logo van Pepsi Cola een lichtbaken, van binnenuit biedt het gebouw altijd mooi uitzicht. Daarvoor zorgen de grote vensters, die op strategische plaatsen een blik op de omgeving bieden.

Wie de trap langs de verschillende boekenafdelingen neemt, kan gedurende zijn tocht naar boven of beneden genieten van het zicht naar buiten. Ook wie op een van de afdelingen (volwassenen, tieners en jeugd) verdiept is in een boek, kan altijd even door het venster kijken om te beseffen dat er meer in de wereld is dan literatuur.

De afdelingen met boeken zijn aan één kant van het gebouw gesitueerd, culminerend in een dakterras waar evenementen als lezingen plaatsvinden, maar ook gewoon van het uitzicht genoten kan worden. De bibliotheek herbergt verder nog functies als ontmoetingsruimten, een galerie en kantoren voor het personeel.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant