Algemeen

Betonvloeren scheuren door hete zomer

Betonvloeren die tijdens de lange hete zomer zijn gestort krijgen te kampen met extreme vorming van krimpscheuren. Die voorspelling doet ingenieursbureau ABT, dat zo’n 30 procent meer zomerschade verwacht dan normaal.

Volgens het bouwkundig adviesbureau ABT uit Velp, is er een parallel te trekken tussen jonge betonconstructies en de veendijken die zwaar hebben geleden onder de hitte. Net als het veen, droogt vers gestort beton onder die omstandigheden snel uit, waardoor er krimpscheuren ontstaan.

Vooral bij bedrijfsvloeren levert dat problemen op. Gevaar voor bezwijken is er niet, maar de randen van de scheuren worden door heftrucks en ander materieel stukgereden en veranderen in kuilen. Normaal gesproken manifesteert vloerschade zich pas in de late herfst, maar de eerste gevallen van ‘zomerkrimp’ hebben zich volgens ing. A. Jacobs van ABT nu al geopenbaard.
Bouwers die bij hoge temperaturen vloeren storten moeten bedacht zijn op drie vormen van krimp. Allereerst is er de plastische krimp die direct na het storten al optreedt. Omdat het water uit de toplaag van het beton snel verdampt en bij heel stabiele mengsels niet van onderaf kan worden aangevuld, ontstaan al direct na het storten kleine scheurtjes. Door het vlinderen worden die weliswaar weer snel aan het oog onttrokken, maar volgens Jacobs is daarmee wel een zwakke plek in de vloer ontstaan, die de kiem vormt voor verdere scheurvorming.
In de week na het storten is er vooral gevaar voor lineaire krimp; krimp die optreedt bij alle constructies die afkoelen. Ten slotte is er uitdrogingskrimp, die zich pas een half jaar tot een jaar na het storten manifesteert. Die is het gevolg van het uittreden van het water dat niet met de cement reageerde, maar was toegevoegd om een goed verwerkbaar mengsel te krijgen.

Certificeren

Volgens Jacobs is het zaak om het betonmengsel meer af te stemmen op het krimpgedrag en de weersomstandigheden. In een folder adviseert ABT om boven 23 graden celsius niet te storten of anders het mengsel te koelen. Jacobs weet dat dat laatste in veel gevallen niet is gebeurd, terwijl er de hele zomer door wel veel gestort is.
Krimp zou volgens de betonexpert sowieso belangrijker moeten zijn voor de bepaling van de betonsamenstelling dan druksterkte. ABT schrijft bij het ontwerpen van vloeren daarom vaak eigen mengsels voor. Afhankelijk van de weersverwachting worden die kort voor de stort bepaald. Betoncentrales leveren die mengsels doorgaans niet onder certificaat, maar die garantie neemt ABT graag voor zijn rekening. Want om aan de eisen van het certificaat te kunnen voldoen leveren centrales doorgaans beton van een hogere sterkteklasse dan gevraagd. Maar het krimpgedrag wordt daardoor volgens ABT alleen maar ongunstiger.
Het zal wel een druk najaar worden, vreest Jacobs, want op dit moment is er niet veel meer aan te doen. Hooguit kan het uitdrogen van het beton wat vertraagd worden, door de jonge betonvloeren extra te behandelen met een zogenaamde curing compound. Daardoor kan de uitdrogingskrimp worden afgeremd. Maar verder zullen de betoninjectiebedrijven het druk krijgen.

Meer info op: betonwerkensnel.be/betonvloer/
Build for Life