Tuin

Betegelde tuinen vereisen grotere capaciteit riolering

In Nederland zijn steeds meer tuinen betegeld en dat heeft als gevolg dat de riolering een grotere capaciteit nodig heeft. Bij betegelde tuinen stroomt het water snel weg, zodat de riolering overloopt. Daardoor zijn er steeds grotere en duurdere zuiveringsinstallaties nodig.

Een groene, onbetegelde tuin werkt als een spons. Zodra het regent neemt de groene tuin water op, en zodra de zon schijnt verdampt het water. Een groene tuin is daardoor koeler dan een betegelde tuin. Het verdampen van water kost namelijk energie en daardoor blijft de tuin relatief koel. In steden kan het verschil in temperatuur tussen groene en betegelde tuinen oplopen tot 8 graden Celsius.

Nederland is het dichtst bebouwde land van Europa. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat 13% van het landoppervlak is bebouwd met woonwijken, bedrijventerreinen, wegen, spoorlijnen en andere infrastructuur. In de Randstad en Noord-Brabant is de dichtheid van de bebouwing het grootst. Dat leidt tot wateroverlast als het fors regent.

Gebaseerd op: Elsevier