Duurzaam Bouwen

Bespaar 141 euro (of meer) met de Energiejacht

Stijgende energiefacturen? Dreigende stroompannes? Niet als het van de deelnemers aan de Energiejacht afhangt. Vanaf 1 december 2012 trekken ze op jacht naar energievreters in huis. Doel: zo veel mogelijk energie besparen tijdens het stookseizoen (tot 31 maart) zonder aan comfort in te boeten. Vorig jaar bespaarden de deelnemers gemiddeld 10,44 % besparing, goed voor gemiddeld 141 euro.

Tijdens de campagne ontvang je wekelijks een nieuwsbrief met tips, getuigenissen en interessante info. Je verbruik én besparing kun je op de voet volgen door je meterstanden van gas, elektriciteit en water in te voeren op de website van de Energiejacht.

André Huysmans uit Merksem bespaarde vorig jaar meer dan 24% energie. “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we vorig jaar onze oude koelkast hebben vervangen door een energiezuinig exemplaar met A++ label. Dat scheelt een slok op de borrel qua verbruik.” De besparing vertaalt zich volgens André ook in een lagere energiefactuur. “We betalen nu amper 75 euro per maand”, klinkt het trots. “Ik ben iemand die al lang zijn meterstanden van gas en elektriciteit noteert en met de website van de Energiejacht heb ik daarvoor een handige, gratis tool.”

Dat het toepassen van concrete tips veel kan opleveren bewijzen de resultaten van een groep deelnemers uit Dendermonde. “Vorig jaar hebben wij gefocust op verwarming, omdat dat op korte termijn de beste resultaten oplevert”, vertelt Chris De Decker. “Daar waren niet eens investeringen voor nodig: als je je verwarmingsinstallatie juist instelt en juist gebruikt, levert dat onmiddellijk resultaat op.”

Meedoen is eenvoudig
Aan de Energiejacht kun je gratis meedoen. Registreren je alvast op www.energiejacht.be. Ga ook op zoek naar jouw energieafrekening van vorig jaar. Die hebben we nodig om je effectieve energiebesparing te kunnen berekenen.

Voer regelmatig je meterstanden in op www.energiejacht.be. Als je trouw je meterstanden invult, kun je bonuspunten verdienen. Via de handige tool op de site krijg je een perfect op je energieverbruik, op je energiekosten en kun je vergelijken met het Vlaamse gemiddelde en met je verbruik uit het verleden.