Interieur

Beschaafde lichtontwerpen van Nathalie Dewez

Beschaafde lichtontwerpen van Nathalie Dewez
Hermès shop Parijs - Nathalie Dewez
Is er nog nieuws onder de zon op het gebied van licht en verlichting? De laatste jaren is de lichtsector in een stroomversnelling gekomen. Het ledtijdperk is een feit. Vijf jaar geleden riep men nog dat ledlicht pretlicht is. Er waren voor- en tegenstanders van led, believers en non believers. Voor ons geen zorg en zelfs geen lust. Een technisch babbeltje in het kwadraat. Nou ja, so what. Licht tuimelt nog altijd uit een bol, een doosje of uit wat dan ook. Armaturen zijn soms stil of heel hard aanwezig. Lampen zijn discreet of luidruchtig, geciviliseerd of barbaars. Ze zeggen iets over hun ontwerpers. Misschien…misschien ook niet. Al geloven we graag dat ze autobiografisch zijn. In elk geval maken we een buiging voor de lampen van Nathalie Dewez. Een ontwerpster met een fond, met beschaving en kennis van cultuur en leven.

Rembrandts krachtige lichtbronnen

Dewez volgde, interieurarchitectuur aan La Cambre. “Het interieur staat dicht bij de mens. In mijn laatste jaar begon ik lampen te ontwerpen. Het waren nog objecten, objecten die de ruimte transformeren. Soms beseffen we te weinig hoe licht ruimte definieert. De schilderkunst heeft het ons geleerd, kijk maar eens naar de Rembrandts krachtige lichtbronnen. Die sfeer.”

Vandaag staat ze zoveel jaar verder als ontwerpster en is ze op het spoor terecht gekomen van de hedendaagse kunst. We zien lampen die zachtjes en zoetjes balanceren, lampen die zo diafaan zijn dat je niet meer denkt aan een lamp dan wel aan kunst of althans in die sfeer belandt. De oversteek die ze maakt behaagt het oog, beweegt de geest en zorgt voor aangename onrust.

Lichttoorts

Heel recent creëerde ze elegante kristalverlichting voor het bekende huis Franse huis Hermès in Parijs. Een alven opgemerkte verlichting schiep ze voor Delvaux in Brussel waar Maan- en Prima-lampen grote sier maken. Beide installaties bezitten een sterke beeldende kracht. En dan is er ook nog de Designerbox 40, een balancerend lamp die speelt met de zwaartekracht. Iets waarmee Nathalie Dewez ook al in vorige ontwerpen mee jongleerde. Heel recent is ze een samenwerkingsverband aan gegaan met het Belgische huis Vervloet waarvoor ze een lichttoorts ontwierp – zowel voor binnen als voor buiten - met het uitzicht van een klassieke geribbelde zuil.

Beschaafde lichtontwerpen van Nathalie Derwez
lichttoorts voor het Belgische huis Vervloet - Nathalie Dewez

Ook interessant