Algemeen

België wil belgie.be

Heet de nieuwe portaalsite van de overheid 'belgium.be' omdat Engels zo blits klinkt? Niet echt: Verhofstadt 'vergat' met name om meer voor de hand liggende namen als belgie.be en belgique.be te registreren. Die fout wil men nu alsnog rechtzetten.

Belgie.be bijvoorbeeld kwam op naam te staan van het Nederlandse bedrijfje 'Domain Services Rotterdam' (DSR) dat eind 2000 - bij de liberalisering van de markt - zijn kans schoon zag. Er snel bij zijn, dat was de boodschap, want echt duidelijke plannen had men in Rotterdam ook niet. Belgie.be werd gevuld met een zoekmachine, later zelfs een site om logo's en beltonen voor gsm's te bestellen, om vandaag gewoon een artikel te tonen dat uitlegt waarom er geen federale portaalsite te zien is.

Voor belgique.be geldt ongeveer hetzelfde verhaal: ook daar waren Nederlanders eerst, maar ondertussen is de domeinnaam weer veilig thuis. De Belgische overheid betaalde daar 4000 euro voor. Een voorstel om ook belgie.be voor dat bedrag binnen te halen, is echter mislukt.

DSR wil meer geld omdat men de laatste twee jaar en half 'al zeker 100 uur in de ontwikkeling van de domeinnaam heeft geïnvesteerd'. Anderzijds geeft bedrijfsleider Tom Jacobs tegenover het Nederlandse on-linemagazine Webwereld toe dat de Belgische overheid uiteindelijk de meest logische eigenaar is. Zijn voorstel: voor 10.000 euro mag Verhofstadt zijn naam terughebben. België trok inmiddels naar de domeinarbitragecommissie Cepina om alsnog een betere oplossing te vinden. Was men iets sneller geweest, had de registratie van belgie.be ongeveer 25 euro per jaar gekost.
Build for Life