Algemeen

Belgen zijn meest vermogende Europeanen

De Belgen hebben in verhouding tot het bruto binnenlands product (BBP) het grootste financiële vermogen van alle Europeanen. De spaartegoeden en beleggingen van de Belgische gezinnen bedroegen in 2002 666 miljard euro of 256 procent van het BBP. De Belgen hebben in verhouding tot het BBP ook minder schulden dan het EU-gemiddelde. Dat meldt De TIJD.

Eurostat, het EU-bureau voor de Statistiek, publiceerde dinsdag cijfers over de financiële activa en schulden in de verschillende EU-landen, met uitzondering van Luxemburg, Griekenland en Ierland. Uit die cijfers blijkt dat de Belgische gezinnen in 2002 samen financiële activa hadden ter waarde van 666 miljard euro. Dat is 256 procent van het BBP. Daarmee zijn de Belgen in verhouding tot hun BBP de meest vermogende Europeanen. Op een gedeelde tweede plaats volgen de Nederlanders en de Britten. Hun financiële activa zijn goed voor 247 procent van hun BBP. De cijfers bevestigen de traditioneel hoge spaarquote in België.

De financiële activa van de Europese gezinnen kregen een knauw als gevolg van de beursmalaise die in 2000 inzette. In de twaalf landen waarvoor Eurostat over cijfers beschikt, bedroegen de financiële activa in 2000 nog 18.958 miljard euro of 228 procent van het gezamenlijke BBP van die landen. In 2002 was dat 17.462 miljard euro of 197 procent van het BBP.
Build for Life