Belg zet verwarming aan vanaf 14 september

  BE   24 oktober 2017 Bron: finnpr
Belg zet verwarming aan vanaf 14 september
De herfst begon pas op 21 september, maar dat hield de Belgen niet tegen om de verwarming aan te zetten. Er is een duidelijke toename in het gasverbruik op 14 september, wanneer de temperatuur daalde naar 12įC. Dat blijkt uit data van energieleverancier essent.be over het aardgasverbruik van 200.000 Belgen. ďOp de start van de winter is het nog wat wachten, daarom spreken we van de verwarmingswinter, die steevast vroeger komt. Uit onze data blijkt dat de Belg over het algemeen op 14 september zijn verwarming voor het eerst aanzette en de aardgas dus niet langer enkel voor warm water of gasfornuizen gebruikteĒ, zegt Barbara Janssens, woordvoerder van essent.be.

Piek op 16 september, knik op 16 oktober

Dat de verwarmingswinter nog voor de start van de herfst begint, hoeft niet te verbazen. Met uitzondering van 2015 had 2017 volgens het KMI de koudste septembermaand sinds 1996. De piek kwam twee dagen na de start van de verwarmingswinter, toen de temperatuur daalde tot 11įC. Door de hoge temperaturen van de voorbije dagen, met een recordtemperatuur van 25įC op 16 oktober, is er een knik in het verbruik. ďDe voorbije jaren eindigde de verwarminswinter op 10 april en duurt ze dus zeven maanden. Met isolatie en slimme diensten kan die periode worden ingekort en stevig worden bespaard op de energiefactuur. Wie onze besparingstips volgt, zou in strengere winters extra kunnen besparenĒ, zegt Barbara Janssens.

Maatregelen om een hoge energiefactuur te vermijden

Belgen verwarmen nog het meest met aardgas (65%). Minstens de helft van hun energiefactuur bestaat uit aardgas. Alles begint bij een goede isolatie, dat tot 30% van de energiefactuur kan verlagen. Volgens minister van Energie Bart Tommelein hebben nog 600.000 Vlaamse huizen niet-geÔsoleerde spouwmuren.

Ook smart home biedt moderne en toegankelijke oplossingen. Met Ďhome automationí volgt het verwarmingssysteem het levensritme van de gebruiker, niet omgekeerd. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur wanneer je vroeger terug bent dan verwacht. Tot 30% van de energie wordt verspild door lege ruimtes te verwarmen.

Enkele handige besparingstrucjes

Met enkele eenvoudige aanpassingen kan een gezin met een gemiddeld verbruik 57 euro op een winter besparen zonder aan comfort in te boeten.
 • De meeste mensen ontluchten hun radiatoren bij de eerste koude dagen in de herfst, maar het loont de moeite om dit op het einde van de winter te herhalen, zodat je verwarming efficiŽnter kan draaien.
 • Radiatorfolie achter de radiator zorgt ervoor dat de warmte het huis minder snel verlaat.
 • Blokkeer de radiator ook niet met natte kledij, maar hang ze ervoor, zodat de warme lucht zich in de ruimte kan verspreiden.
 • Laat ís nachts, of wanneer niemand thuis is, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 ŗ 16 įC (maar niet lager, want dan moet je extra stoken om het weer op temperatuur te krijgen).
 • En wist je dat je 7% energie kan besparen door de verwarming 1įC lager te zetten?
 • Tot slot, denk eraan om je huis voldoende te verluchten. Een tiental minuten het raam open zetten is voldoende. De buitenlucht is vaak drogere lucht en die is gemakkelijker en dus goedkoper te verwarmen.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo