Algemeen

Bekentenissen afgelegd in corruptiezaak bouw

In het corruptie-onderzoek over de toekenning van bouwvergunningen in West-Vlaanderen zijn de directeur-generaal van het immobiliënbedrijf Compagnie du Zoute en de gemeentesecretaris van Knokke-Heist aangehouden. De eerste zou bekentenissen hebben afgelegd.

Volgens het parket zijn vooral de verklaringen van de directeur-generaal van de Compagnie du Zoute van doorslaggevende aard. Hij zou hebben toegegeven dat er in de bouwdossiers van zijn firma corruptie is gepleegd. Hoe dat is gebeurd, wil het parket nu niet zeggen. De directeur-generaal wordt beschuldigd van actieve corruptie, de gemeentesecretaris van passieve corruptie. De arrestaties kwamen er na huiszoekingen, onder meer in het gemeentehuis van Knokke-Heist.

De speurders onderzoeken of ambtenaren omgekocht zijn om bouwvergunningen toe te kennen. Eerder zaten al zes ambtenaren en twee tussenpersonen een tijdlang in de cel. De Compagnie du Zoute van burgemeester Leopold Lippens (GBL) ontkent in een eerste reactie dat ze mensen zou hebben omgekocht. De verschillende fracties in de gemeenteraad hebben beslist om voorlopig geen sancties te nemen tegen de gemeentesecretaris; ze wachten op de afloop van het gerechtelijk onderzoek. Vrijdag verschijnen de twee arrestanten voor de raadkamer in Brugge. Die moet beslissen of hun aanhouding wordt verlengd.

Build for Life