Algemeen

Bedrijven zijn huiverig om kantooromgeving aan te passen

Het gemiddelde Nederlandse kantoor is chaotisch en weinig flexibel, maar bedrijven zijn huiverig om veranderingen door te voeren. Peter Vink, teamleider `Off stress` bij TNO, publiceerde onlangs het boek `Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur`. Het blijkt dat wit licht de alertheid verhoogt, dat een hoge temperatuur de productiviteit laat dalen en dat planten een gunstig effect hebben op de creativiteit.

Informele ontmoetingsplekken stimuleren de uitwisseling van informatie, want circa 85% van de gesprekken gaat over werk. Kantoorpersoneel heeft een voorkeur voor een combikantoor, waarin diverse typen werkplekken worden aangeboden die geschikt zijn voor diverse werkzaamheden zoals overleg, schrijven, brainstormen en bellen. Een kantoortuin met tafels die in een vierkant worden geduwd, is volgens TNO de minst stimulerende omgeving.

Bedrijven die wel de kantooromgeving willen wijzigen, kunnen stuiten op verzet van het personeel. Ze vrezen dat alle wanden en privacy verdwijnen, dat ze onderling moeten strijden om een flexibele werkplek of dat de ware reden van de operatie bezuinigen is. Arjan Dokman, verbonden aan trainingsbureau Organize yourself, adviseert bedrijven om na te denken over opslag van materiaal zodat mensen hun spullen terug kunnen vinden.

Gebaseerd op: Intermediair
Build for Life