Algemeen

Batibouw licht tipje van de sluier op tijdens Building Lunch

Batibouw licht tipje van de sluier op tijdens Building Lunch
Op dinsdag 15 november verzamelden partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur en renovatiewereld in de Salons De Romree te Grimbergen voor de 15e BATIBOUW Building Lunch. Naar goede gewoonte werd een spreker uitgenodigd om een actueel thema te belichten. Sebastian Van Droogenbroeck van Essencia Marketing gaf een boeiende vooruitblik op een bouwjaar dat start in een onzekere economische context. De genodigden kregen in avant-première eveneens de thema’s van BATIBOUW 2012 te horen.

Geert Maes, algemeen directeur van organisator FISA, informeerde het publiek met enthousiasme over de thema’s van BATIBOUW 2012. Het eerste thema is groene opportuniteiten. Uiteraard gaat het ‘groener’ maken van de bouwsector gepaard met strengere (Europese) regelgevingen die inspanningen met zich meebrengen. Deze uitdagingen brengen echter ook een heel aantal opportuniteiten met zich mee, zowel voor de economie als voor de maatschappij in het algemeen. De energiebesparingen die worden gerealiseerd zijn een zegen voor het milieu en zullen op termijn ook economisch voordeel opleveren. Maar dit is zeker niet alles. Ambitieuze doelen op het gebied van duurzame bouw leiden tot innovatie. Nieuwe technieken worden ontwikkeld en er worden nieuwe materialen gebruikt. Dit leidt dan weer tot de creatie van nieuwe ‘groene’ jobs, waarmee men attent op deze nieuwe situatie inspeelt.

Het tweede thema van BATIBOUW 2012, de keuken, is gewijd aan een trend waar men onmogelijk naast kan kijken. Alles wat zich rond de wereld van het koken afspeelt is hip; kookboeken en televisieprogramma’s met bekende chefs kennen een immens succes. De keuken wordt voor de particulier een steeds belangrijkere ruimte. Meer en meer Belgen willen daarbij gebruik te maken van professionele materialen. In Paleis 11 krijgt men een overzicht van wat de markt op dit gebied in aanbieding heeft.

Het derde thema wordt back to basics. Hiermee wordt gerefereerd aan de steeds stijgende vraag naar natuurlijke materialen – denk maar aan hout en bamboe of natuursteen – in zowel ruwbouw als afwerking. Minimalisme lijkt daarbij verleden tijd, de authenticiteit van ruwe en golvende vormen zijn in.

Na het overzicht van de thema’s door Geert Maes nam Sebastian Van Droogenbroeck van Essencia Marketing het woord. Hij onderkende dat onzekere berichten uit de (Europese) economie en het aflopen van een aantal fiscale stimuli onvermijdelijk een impact hebben op de prognoses voor het bouwjaar 2012. Toch overheerste op de BATIBOUW Building Lunch vooral het voluntarisme en het enthousiasme om ook in uitdagende tijden de kracht van de bouwsector te demonstreren.

BATIBOUW, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 1 tot en met zondag 11 maart 2012.
Build for Life