Dossier Batibouw

Batibouw handhaaft zich in volle crisisperiode

  BE   4 maart 2013 Bron: Batibouw
Batibouw handhaaft zich in volle crisisperiode
Op zondagavond 3 maart sloot Batibouw 2013 de deuren. De bijna duizend exposanten gewaagden unaniem van een kwaliteitsvolle beurs, met een opvallend hoger percentage gerichte bezoekers. In totaal brachten meer dan 296.000 Belgen (waarvan 72.000 professionelen) een bezoek aan Batibouw .

De conclusie van deze editie is volgens Geert Maes, algemeen directeur van beursorganisator FISA, dan ook duidelijk: “Batibouw zorgt met bijna 300.000 bezoekers, én met heel wat conferenties en interactieve momenten, opnieuw voor een stevige boost voor de hele bouwsector. De aanwezigheid van zowel Elio Di Rupo, Kris Peeters als Rudy Demotte illustreert nog eens extra de status van de beurs als hét referentieplatform. Zonder de ondergesneeuwde eerste zondag van de beurs hadden we bovendien nog een pak meer bezoekers gehaald. Toch mag het duidelijk zijn dat ook wij niet immuun zijn voor de economische ontijberichten. Heel wat Belgen nemen een afwachtende houding aan.”

Philippe Lhomme, voorzitter en CEO van FISA, treedt hem daarin bij: “De bouwsector in België stabiliseert, en houdt dus al bij al nog behoorlijk stand als motor van de economie, zeker als men de vergelijking maakt met bijvoorbeeld Nederland, waar de nieuwbouw met 40% achteruitboerde in 2012 (tegenover -3% in België). De zin om te bouwen en verbouwen heeft de Belg duidelijk nog niet verleerd, en wie investeert in een woning belegt op dit moment zeker en vast beter dan op een spaarboekje. Dit mag ons echter niet blind maken voor een aantal reële problemen. Denk bijvoorbeeld aan de aanslepende onduidelijkheid rond de regionalisatie van een aantal federale premies, waaronder de woonbonus. Het is van cruciaal belang dat de gewestregeringen deze onzekerheid zo snel mogelijk wegnemen.”De exposanten van Batibouw getuigen over het belang van de beurs, en tonen zich tevreden over de afgelopen editie.

Voor Patrick O, zaakvoerder van Viessmann, begon Batibouw 2013 als een uitdaging: “Het abrupte schrappen van de belastingsaftrek heeft zonder twijfel een zware impact gehad op de verkoop van condensatieketels. En toch werd het een goede beurs. We zijn er in geslaagd om de condensatieketel terug onder de aandacht te brengen. Zonneboilers, warmtepompen en houtketels kwamen op onze stand uitgebreid aan bod en genoten ruime aandacht van het publiek.”

Ook Philippe Harinck, algemeen directeur van Hansgrohe, toont zich tevreden over deze editie: “De bezoekers op onze stand waren nog gerichter op zoek naar informatie. Ook de nocturne op donderdag was een schot in de roos.”

Yves Arnould, commercieel directeur van Thomas & Piron stipt eveneens het grotere percentage gerichte bezoekers aan, met plannen en projecten op korte termijn. Dit resulteerde in een zeer geslaagde beurs. Daarbij wijst hij ook op een andere opvallende trend: “Woningbouwprojecten in de stad kennen een steeds groter succes. Het bruisende van de stad en het inkorten van het tijdrovende woon-werkverkeer zijn daarvoor enkele belangrijke redenen.” Terugkeer naar de stad was dan ook één van de hoofdthema’s van Batibouw 2013.

De beursorganisatoren zijn hun exposanten en bezoekers bijzonder dankbaar voor het vertrouwen en kijken er nu al naar uit om iedereen volgend jaar opnieuw te mogen verwelkomen, van 20 februari tot en met 2 maart 2014 te Brussels Expo.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo