Nieuwbouw

BBL kantoor Brussel wint Benelux Aluminium Award

6 maart ontvingen vertegenwoordigers van 4 renovatie projecten de Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren. De Belgische winnaars kregen deze prestigieuze prijs uitgereikt door Benjamin Denef, architect van DMOA en Award winnaar in 2009. De Nederlandse projecten kregen de trofee met bijbehorend certificaat uit handen van Fred Schoorl, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten BNA.

‘‘Er is veel degelijk werk afgeleverd door de architecten die een renovatieproject hebben ingezonden. Gezien de documentatie die we moeten bekijken was de jurering dan ook een flinke klus. Maar de winnaars mogen er zijn!" zegt Jury voorzitter Prof. Jan Brouwer.

" Zo is Amicitia in Leeuwarden, gerenoveerd naar een ontwerp van Jo Coenen, een schoolvoorbeeld hoe je het lelijkste gebouw uit de stad kunt omvormen tot een sieraad. En dat geldt in soortgelijke termen ook voor de 3 andere winnaars ”, aldus Jan Brouwer.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een druk bezochte Award ceremonie op de Renovatiebeurs 2012 in de Brabanthallen in Den Bosch. Uitgereikt werden 2 Awards in respectievelijk Woningbouw en Utiliteitsbouw en een 4-tal extra prijzen.

2 Awards in Categorie Woningbouw
In deze categorie kwam de Jury tot een ex-aequo oordeel waardoor zowel een sociaal woningbouwproject als een commercieel appartementencomplex tot winnaars zijn uitgeroepen.
Beide projecten zijn van een gelijk -hoog- niveau maar tonen dermate verschillende facetten en marktspecifieke kenmerken van duurzaam renoveren dat aan beide projecten een Award is toegekend.

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 – Woningbouw - Sociale Woningbouw
Modelwijk Laken, Brussel, Inzender Vermat ramen en zonwering, Herentals (B)

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 – Woningbouw - Commerciële Appartementenbouw
Amicitia , Leeuwarden, Inzender De Gevelgroep, Drachten

2 Awards in Categorie Utiliteitsbouw
In deze categorie kwam de Jury -na 3 stemronden- eveneens tot een ex-aequo oordeel. Ook hier is sprake van een tweetal projecten die zich onderscheiden maar totaal verschillend van karakter zijn.

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 – Utiliteitsbouw - Historisch-monumentale gebouwen
Bond Beter Leefmilieu, Brussel, Inzender FMP+, Duffel (B) (Zie foto bovenaan)

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 – Utiliteitsbouw - Kantoren
DHV kantoor, Amersfoort, Inzender Hermeta gevelbouw, Asperen

Extra prijzen
Naast de prijzen in de hoofdcategorieën werden er vier extra prijzen uitgereikt voor de perronoverkapping van Centraal Station Utrecht van SAPA Building Systems (Renovatie Producten), de Lofts Rodebroek in Ronse (zie foto onder) van Volt architecten (Deuren en Ramen), de CAK Office Building in Den Haag van KCAP (Gevels en Daken), en Empress Court in Brussel van Hegge (Energy Efficiency).



Tweejaarlijkse prijs
De Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in België. Partnerorganisaties Slimbouwen, AluEco, VAS-Vereniging Aluminium Systeemleveranciers en anderen ondersteunen de Award organisatie.

Er worden Awards toegekend in de categorieën Woningbouw en Utiliteitsbouw. Tevens zijn drie extra prijzen te winnen voor onderscheidende toepassingen voor respectievelijk Renovatie Producten, Gevels en Daken, Deuren en Ramen en Energie-Efficiency.

Aluminium voor Duurzaam Renoveren
Gekozen is voor Renovatie omdat in deze sector van de bouwmarkt het gebruik van aluminium nog onderbelicht is. Dankzij de vormvrijheid en kleurmogelijkheden is aluminium een hip en sprankelend materiaal voor de architect. Bovendien is aluminium onderhoudsarm, energiebesparend en 100% recyclebaar.

De winnende projecten moeten illustreren dat bij renovatie het project beter geconserveerd èn mooier is dankzij de gekozen aluminium toepassing. Onafhankelijk of het woningbouw of utiliteitsbouw is; aluminium is de beste oplossing voor Duurzaam Renoveren. Projecten of gebouwen dienen gelokaliseerd te zijn in de Benelux.

Jan Brouwer voorzitter jury 2011
Prof. Jan Brouwer is voorzitter van de onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury voor de Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren. Jan Brouwer, architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland en voormalig voorzitter van de BNA.

De jury was verder samengesteld met onafhankelijke personen op het gebied van architectuur, techniek en media in Nederland en België.