Algemeen

BAM krijgt 3,4 miljard euro voor Masterplan

De Vlaamse regering heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) voor de werkzaamheden van het Masterplan Antwerpen.

Het Masterplan Antwerpen bestaat uit zestien grote infrastructuurprojecten waaronder de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug. De BAM krijgt in totaal 3,45 miljard euro om alle werkzaamheden uit te voeren.

Dankzij de nieuwe overeenkomst is het nu zeker dat alle projecten worden uitgevoerd. Daarover bestond twijfel omdat de kostprijs was opgelopen, vooral door de prijsstijgingen van de grondstoffen.

De Vlaamse regering verhoogt het budget nu van 2,9 miljard naar 3,45 miljard euro, maar legt wel enkele eisen op. Voor alle werkzaamheden is een uitvoeringstijd en een kostprijs vastgelegd.

De Oosterweelverbinding met de brug Lange Wapper mag maximaal 1,85 miljard euro kosten. De bouw begint volgens de planning over een jaar. Het ontwerp van de brug moet wel nog goedgekeurd worden.

Dit jaar zou de heraanleg van de Noorderlaanbrug starten, de spoorbrug over het Albertkanaal, de renovatie van de Van Cauwelaertsluis en de verlenging van de tram naar Boechout en Wijnegem.

Klacht tegen project Oosterweel
Een van de twee bouwgroepen die een ontwerp hebben gemaakt voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het gaat om de groep Loro met onder meer aannemer De Nul.

Voor het project van de Oosterweelverbinding is een "kwaliteitskamer" in het leven geroepen met internationale experts. Die had op voorhand de architecturale eisen vastgelegd.

Volgens de kwaliteitskamer voldeed het project van de Loro-groep niet aan die eisen. Toch dient de groep een klacht in bij de Europese Commissie omdat niet alles volgens het boekje zou zijn verlopen.

De groep had eerder al een klacht ingediend bij de Raad van State, maar die heeft de klacht afgewezen.

Ook interessant


Build for Life