Nieuwbouw

BAM bouwt parlementsgebouw Brandenburg

Een consortium geleid door bouwbedrijf BAM heeft opdracht gekregen voor de bouw van het nieuwe parlementsgebouw van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg op de plek van het voormalige stadspaleis (Stadtschloss) in Potsdam. Met de order is 119,6 miljoen euro gemoeid. Dat maakte de deelstaat vrijdag bekend.

BAM neemt de planning, de bouw, de uitvoering en de financiering van het project voor zijn rekening. De werkzaamheden moeten in het voorjaar van 2010 beginnen. In 2012 moet het project zijn afgerond. Het ontwerp voor het gebouw is afkomstig van de architect Peter Kulka uit Dresden.

Het complex zal worden gebouwd naar het historische voorbeeld van het Stadtschloss met zijn statige façade. Het gebouw zal onderdak bieden aan 88 afgevaardigden van het parlement van Brandenburg.

Het barokke paleis gold ooit als een van de prachtigste residenties van Europa. In het gebouw werkte onder meer de Pruisische koning Frederik II (de Grote). Het complex werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog bij bombardementen zwaarbeschadigd.

De communisten in de DDR lieten de restanten in 1959 en 1960 opblazen, zoals ook bij het stadskasteel in Berlijn is gedaan. Sinds de Duitse eenwording is over herbouw gediscussieerd.