Architectuur in de kijker: Bijzondere woning in Heerenveen

9 november 2011 Bron: Lautenbag Architectuur
In Heerenveen heeft Lautenbag Architectuur een bijzondere woning gerealiseerd. De stoere stalen plint die de woning optilt van het maaiveld valt direct op. De grote, helder rode, in tegelverband gemetselde baksteen vergroot die stoere uitstraling. In de voorgevel is het glanzende aluminium in de mat houten uitbouw echt een eye-catcher. De verspringende scherpe hoeken in aluminium kaders reflecteren het licht in verschillende richtingen. Dit geeft een speels effect. De lichtgrijze kunststof kozijnen in de zijgevels zijn in het vlak van de gevelsteen geplaatst voor een abstract gevelbeeld.

De kavel aan de Nienke van Hichtumweg is 18 meter breed en 32 meter diep en is gesitueerd met de tuin aan de zuid-westkant. De kaders van het beeldkwaliteitsplan bepalen voor een groot deel de vorm van de woning. Echter, er is voldoende ruimte om de woning een individueel karakter te geven en een grote woonkwaliteit te creŽren. De gunstige ligging van de kavel vraagt om een zo groot mogelijk leefoppervlak grenzend aan de tuin, om het contact tussen woning en tuin zo groot mogelijk te maken. De woning is daarom over de maximale breedte van het bouwvlak geplaatst. Met uitzondering van de garage is de gehele achtergevel van de woonkamer voorzien van glas. Het aangrenzend terras met zonwering/luifel ligt langs de glazen puien en maakt de overgang woning-tuin gemakkelijk. De glazen pui zorgt tevens voor maximale daglicht toetreding van de woning. Dit kan in de winter tot een lager energiegebruik leiden. De kachel hoeft minder te branden en het kunstlicht kan later aan. De lamellen in de luifel worden zo gedetailleerd, dat zonlicht bij laagstaande zon in de winter wordt binnengelaten en bij hoogstaande zon in de zomer wordt geweerd. Door de gehele breedte van het bouwvlak te gebruiken, blijft er een maximale tuindiepte over en wordt de tuin afgeschermd van de straat. De woning en het terras zijn opgetild van het maaiveld. Aan de straatzijde krijgt de woning hierdoor meer uitstraling en aan de achterzijde lijkt het terras te zweven.


Interieur:

Elke centimeter van de ruimte van deze woning is efficiŽnt gebruikt. Zorgvuldig geplaatste verlichting definiŽren ruimte voor loungen, eten en koken. De doorkijk open haard scheidt en verbindt de tv-kamer en de keuken tegelijk. Witte interieurs, enorme transparante vides met daklichten en paralelle deuren vergroten het ruimtelijke effect van de woning.



Installatie:

Het huis is voorzien van een modern domotica systeem. Alle elektrische apparatuur in de woning kan worden bestuurd met een I-phone of I-pad. Daarom zijn er bijna geen schakelaars nodig in deze woning. Voordat de eigenaar thuiskomt, kan hij bijvoorbeeld de woning verwarmen door de vloerverwarming en open haard aan zetten, koffie zetten, de verlichting inschakelen op de plaats naar keuze, de sauna aanzetten en de garagedeur openen. Bij het verlaten van de woning kan de eigenaar gebruik maken van de knop die alle elektrische apparaten uitschakelt, zodat er geen verspilling van energie plaatsvindt.

Bekijk de fotospecial van Woning Hoefman. Klik hier.



Architect: Lautenbag Architectuur
Locatie: Heerenveen, Nederland
Constructeur: Bureau 44
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Siebenga
Project Gebied: 580 m≤
Project Jaar: 2010
Foto's: Diana Lautenbag

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo