Nieuwbouw

Amsterdam bouwt niet meer

Amsterdam heeft een bouwstop ingesteld omdat de stad anders failliet gaat. Zo liet bouwwethouder Maarten van Poelgeest in juli de gemeenteraad weten dat 250 bouwprojecten worden stopgezet. Alleen projecten die gegarandeerd rendabel of al in aanbouw zijn, worden afgebouwd.

De rest wordt afgeblazen omdat het geld bij projectontwikkelaars, burgers, de gemeente en corporaties op is en omdat de risico`s te groot zijn. Door de stop op de bouwplannen voor kantoren loopt Amsterdam de komende vier jaar zeker 1 miljard euro aan geplande inkomsten mis, en de rekening dreigt zelfs nog hoger uit te vallen. Laat onverlet dat een bouwstop en bezinning noodzakelijk zijn, aldus oud-wethouder Duco Stadig. Volgens Stadig dreigt anders een fiasco. Vijf jaar geleden werd overigens al duidelijk dat de inkomsten uit de kantorenmarkt stagneerden en schreef Amsterdam al 1 miljard aan geplande inkomsten uit de boeken. Nadat Van Poelgeest alarm sloeg, werd 350 miljoen afgeschreven, na een eerdere afschrijving van eveneens 350 miljoen euro.

Het laten bouwen van huizen, zowel koopwoningen als sociale woningbouw, is te duur nu de huizenprijzen nauwelijks meer stijgen. Een kwart van de kantoren in de stad staat leeg.

Gebaseerd op: Elsevier