Nieuwbouw

Amerikanen leggen eerste steen van opvolger WTC

In New York is de eerste steen gelegd van het gebouwencomplex dat het World Trade Center moet vervangen. Bijna drie jaar geleden werden de twee torens van het WTC vernield bij de terreuraanslagen van 11 september 2001. De nieuwe wolkenkrabber zal "Freedom Tower" of Vrijheidstoren heten.

De nieuwe wolkenkrabber zal met 541 meter het hoogste gebouw van de wereld worden. In voet uitgedrukt staat de hoogte symbool voor de onafhankelijkheid van Amerika: de Verenigde Staten bestaan officieel sinds 1776 en de Vrijheidstoren wordt precies 1.776 voet hoog.

Het is dan ook niet toevallig dat de eerste steen van het nieuwe complex vandaag is gelegd, op de "4th of July", de nationale feestdag van de Amerikanen. Lokale politici en geestelijken woonden de plaatsing van de eerste steen bij. Ook veel familieleden van slachtoffers van de WTC-ramp waren aanwezig.

De Freedom Tower is ontworpen door de architect Daniel Libeskind. Zijn originele ontwerp stootte echter op kritiek van de meerderheid van de New Yorkers. Daarom is het bijgeschaafd en werd Larry Silverstein als hoofdarchitect boven Libeskind geplaatst.

De werken aan de Freedom Tower zullen duren tot 2008. Bij de opening van het complex in 2009 wordt ook een grote gedenksteen onthuld voor de 2.749 slachtoffers van de aanslagen van 11 september.