Algemeen

Algemene informatiecampagne asbestverwijdering

Regelmatig verschijnen in dag- en weekbladen en in andere media berichten die de risico’s door blootstelling aan asbest behandelen. Asbest is zonder twijfel te klasseren als een kankerverwekkend product. Het is daarom dat er in Europa een algemeen verbod is op asbest.

Op vlak van te nemen voorzorgsmaatregelen is het alleszins van belang een onderscheid te maken tussen enerzijds de hechtgebonden materialen en anderzijds de losgebonden materialen (KB van 16 maart 2006). Deze indeling is bepalend voor de te nemen maatregelen. Een asbesthoudend dak (golfplaten/leien) is in een hechtgebonden materie en vormt in deze toestand in principe geen gevaar voor de volksgezondheid. Een dak van asbestcement in goede staat moet dus niet altijd worden verwijderd. Pas wanneer er asbestdeeltjes dreigen vrij te komen (bv. wanneer de asbestleien of –golfplaten zich in een verweerde toestand bevinden of beschadigd zijn), moet er opgetreden worden: eerst door een meting te doen van de asbestvezels die al dan niet vrijgekomen zijn, en vervolgens moet overwogen worden het dak volledig te verwijderen en te vervangen. Het is pas bij het verwijderen ervan dat dit met de nodige voorzichtigheid dient te gebeuren.

“Tijdig correcte informatie geven aan alle betrokkenen kan veel onrust wegnemen. We moeten bij dergelijke acties alleszins waakzaam blijven én de wettelijke voorzorgen in acht nemen”, aldus Leon Peters, voorzitter van BOUWUNIE Limburg dakwerkers.

Het verwijderen van een asbesthoudend dak valt in de meeste gevallen onder het toepassen van de techniek eenvoudige handeling. Wanneer niet kan worden gegarandeerd dat men beneden 0,01 vezel/cm3 blijft, dan zullen de werken moeten worden uitgevoerd in een hermetisch afgesloten zone door een erkend asbestverwijderaar. In het andere geval worden dergelijke werkzaamheden best uitgevoerd door een vakman-dakwerker die de vereiste opleiding hiervoor genoot. Deze opleiding moet bovendien minstens jaarlijks worden opgefrist door deze dakwerker.

Bij deze verwijdering is het ontzettend belangrijk de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Het dragen van beschermingskledij en mondmasker is een absolute must. Verder mogen er ook geen machines worden gebruikt, uitsluitend handgereedschap. Het gebruik van werktuigen met hoge snelheid (o.a. slijpschijven), hogewaterdrukreinigers of droge straalmiddelen is uit den boze bij werkzaamheden aan asbest. Jammer genoeg zien we geregeld nog in het straatbeeld mensen die hun asbesthoudend dak laten ontmossen met een hogedrukreiniger, en dit zonder te beseffen welke gevaren dit voor hun naaste omgeving inhoudt. Werkzaamheden (reparatie, onderhoud, schoonmaak,…) hoe klein ook op asbesthoudende materialen waarbij geboord, gezaagd of onder hogedruk gespoten wordt, veroorzaken immers blootstelling aan asbest.

“Het kan niet genoeg worden benadrukt dat een correcte informatieverstrekking in deze materie dan ook van ontzettend groot belang is. Zowel de vakman-dakwerker als de particulier correct informeren over deze materie is de boodschap”, aldus Davy Maesen, coördinator bij BOUWUNIE Limburg. “BOUWUNIE Limburg Dakwerkers lanceert daarom begin september in Limburg, met steun van de provincie Limburg, een algemene informatiecampagne ten einde zowel de vakman-dakwerker als de bevolking correct te informeren en te wijzen op de gevaren van asbestverwijdering en de voorzorgsmaatregelen bij verwijdering ervan. En dit zonder paniek te willen zaaien. Asbest enkel nog laten verwijderen door mensen die hiervoor opgeleid zijn, is waar we naartoe moeten, besluit Davy Maesen.
Build for Life