Nieuwbouw

Akkoord over bouw nieuwe NAVO-zetel in Brussel

Op de zetel van de NAVO in Evere is vanavond het akkoord tussen België en de alliantie getekend over de bouw van een nieuwe zetel voor de verdragsorganisatie. De ceremonie verliep in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, eerste minister Guy Verhofstadt, minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en minister van Defensie André Flahaut.

De bouw van de nieuwe NAVO-zetel zal duren van 2005 tot 2013. In eerste instantie was voorzien dat het gebouw tegen 2009 zou worden opgeleverd. "Het gaat om een gigantisch project voor een bedrag van bijna 500 miljoen euro, en dat vanaf volgend jaar tot 2013", liet Verhofstadt optekenen.

België zal, via zijn ministerie van Defensie, de leiding op zich nemen van het bouwproject. België krijgt daarvoor een vergoeding van drie procent van de totale kosten. De bouw van de nieuwe NAVO-zetel langs de Brusselse Leopold III-laan, aan de andere kant van waar de alliantie nu gehuisvest is, leek een moeilijke bevalling. De beslissing werd reeds in 1999 genomen. De nieuwe NAVO-zetel, een complex van zeven gebouwen dat futuristisch aandoet, moet de "voorlopige" gebouwen van nu vervangen. Het merendeel werd in 1967 inderhaast opgetrokken, nadat Frankrijk had beslist om zich uit de militaire structuren van de alliantie terug te trekken en de NAVO-zetel van Parijs naar Brussel verhuisde.