Algemeen

Afvalophalingsproject op maat van schrijnwerker

Dankzij Bouwunie raakt de schrijnwerker zijn afval kwijt tegen een betaalbare prijs. Wie meedoet aan het project "borstel uw afval buiten" kan zijn afval laten ophalen door de firma Vanheede uit Geluwe. De tarieven liggen beduidend lager dan bij gelijkaardige projecten en afvalophalingssystemen.

Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers voerde in 2004 een uitgebreide enquête over de afvalstromen in een doorsnee schrijnwerkersbedrijf. Doel was te bepalen welke soorten afval de schrijnwerker heeft en hoe hij deze kwijtraakt. Verpakkingsafval, houtstof, houtkrullen, resthout en plaatmateriaal maken het leeuwendeel uit. Daarnaast vind je in het schrijnwerkersafval glas, lijm- en siliconenresten, metaal en gipskarton. De meeste schrijnwerkers gooien dit afval in een grote container of gaan ermee naar het containerpark. Het houtafval (stukhout) dient meestal om het atelier te verwarmen. Het prijskaartje voor het laten ophalen van een container met niet gesorteerd afval is niet min. De schrijnwerker betaalt daar gemiddeld 3.100 euro per jaar voor, zo blijkt uit de enquête.

Redenen genoeg voor Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers om een goedkopere en bovendien milieuvriendelijkere oplossing uit te werken. De beroepsvereniging zette het afvalophalingsproject "borstel uw afval buiten" op poten. Dit project is gemaakt op maat van het schrijnwerkersbedrijf en is conform de milieureglementering. Het deelt het schrijnwerkersafval in acht duidelijke stromen op (houtafval; verduurzaamd houtafval; verf, verduurzamingsproducten, lijm en siliconen; verpakkingskarton; verpakkingsmousse; piepschuim; oud schrijnwerk; restafval). Deze worden op een correcte manier opgehaald, in specifieke vaten of boxen, met een zekere regelmaat en tegen een betaalbare prijs. Geselecteerd afval kan je beduidend goedkoper laten ophalen dan een container met alle afval door elkaar. Om de beste afvalophaler te selecteren, stelde Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers een uitgebreid bestek op met een definiëring van de afvalstromen en belangrijke voorwaarden om tot een kwalitatieve en duurzame samenwerking te komen. De firma Vanheede uit Geluwe won uiteindelijk het pleit. Door de samenwerking raken de schrijnwerkers hun afval op een correcte en betaalbare manier kwijt. "Borstel uw afval buiten" staat trouwens open voor alle schrijnwerkers, lid van Bouwunie of niet.

Bouwunie heeft een gelijkaardig afvalophalingsproject voor schilders.
Build for Life