Algemeen

Afschaffing systeem Brandwerende deuren niet noodzakelijk

De Raad van State heeft de besluiten vernietigd die een wettelijk kader gaven aan de reglementering op het plaatsen van brandwerende deuren. Hij heeft zich daarbij gebaseerd op het feit dat een dergelijk erkenningssysteem in de huidige stand van de wetgeving enkel kan worden ingevoerd middels een wijziging van de vestigingsreglementering. Onder meer volgende besluiten of onderdelen werden door de Raad van State vernietigd:

- bijlage 1, punt 2, tweede alinea, van het koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen, Deze alinea zegt het volgende: “Wat de deuren betreft, wordt hun Rf [= weerstand tegen brand van een bouwelement] geattesteerd door het BENOR-ATG merk. Ze zullen geplaatst worden door erkende plaatsers. Onze Minister van Binnenlandse Zaken bepaalt de procedure en de voorwaarden waaronder hij deze plaatsers erkent”;

- het besluit van 5 mei 1995 van de minister van Binnenlandse Zaken tot vaststelling van de voorwaarden en de procedure inzake de erkenning van de plaatsers van brandwerende deuren, en

- het besluit van 15 maart 1996 van de staatssecretaris van de Veiligheid, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, houdende de erkenning plaatsers brandwerende deuren.

Wat betekent dit strikt juridisch gezien voor u als erkend plaatser ?:

- de brandweerstand van deur moet niet meer geattesteerd worden door het Benor-ATG-merk

- de deuren moeten niet meer geplaatst worden door een erkend plaatser

- de procedure, toelatingsvoorwaarden tot erkenning komt te vervallen en wordt geacht nooit bestaan te hebben.

De vernietiging van deze besluiten zou ons uitermate moeten verheugen, want ook in onze rangen is deze kwestie het onderwerp geweest van vele discussies. Wij werken trouwens al maanden samen met ISIB om de omstreden erkenning beter haalbaar te maken voor “kleine” plaatsers én we waren daar grotendeels in geslaagd.

Wij waren, en zijn nog steeds, overtuigd dat dit de beste dienst is die wij onze leden kunnen bewijzen, beter dan een drievoudig hip, hip, hoera. Waarom? Ziehier enkele redenen:

- De Raad van State heeft geoordeeld dat de vernietigde besluiten niet in overeenstemming waren met de vestigingswet en dat dus geen bijkomende eisen kunnen gesteld worden aan het gereglementeerd beroep van schrijnwerker-timmerman. De Raad van State zegt niets over ISIB, noch over de procedures om tot het systeem van ISIB gecertificeerd te worden. Nu het wettelijk kader verdwijnt, wordt het systeem van ISIB een vrijwillig systeem en spreken we over gecertificeerde plaatsers en niet meer over erkende plaatsers.

- Indien de bouwheer een certificatie eist blijft dat zijn volste recht. Ook de verzekeringsmaatschappijen zullen die voorwaarden opleggen in hun contracten. Via brandweer en inspectiediensten kan ook het ministerie een certificaat eisen van de plaatser, tenzij natuurlijk het KB wordt aangepast in overeenstemming met de vestigingswet. Lagen niet alle genoemde actoren aan de basis van de gewraakte reglementering ?

- Andere organisaties stellen voor om elke brandwerende deur te laten keuren door een erkend organisme. De kosten zouden betaald worden door de eigenaar. Alsof er nu kosten gemaakt worden die niet naar de eigenaar worden doorgerekend. En over de omvang van de kosten zegt haar rondschrijven ook niets. Maak even de oefening, en vergelijk de bijdrage van een kleine schrijnwerker, die een beperkt aantal deuren plaatst op enkele kleine werven, met de kostprijs van een erkend organisme dat elke deur afzonderlijk gaat keuren. U komt beslist op een veelvoud uit

Ziehier, waarom wij niet mee in de procedure zijn gestapt die nu geleid heeft tot de vernietiging van de bedoelde ministeriële besluiten. Van één ding kunnen we zeker zijn: de overheid wil een bijkomende controle op de brandwerende deuren. Wij zullen van onze kant al het mogelijke doen om mee te werken aan een systeem dat betaalbaar is, ook en vooral voor onze kleine ondernemingen. Ondertussen kunnen wij U maar één goede raad geven. Neem geen overhaaste beslissingen.

Wij volgen deze zaak op de voet en houden U op de hoogte Bij twijfel kunt U steeds terecht op ons secretariaat.
Confedertatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers
Lombardstraat 34-42,
1000 Brussel
Tel.: 02/545.57.05
fax: 02/545.58.59
Contact: Filip Coveliers
Build for Life