Algemeen

Aantal starters gedaald met ruim 4 procent

In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal mensen dat een eigen zaak begint, gedaald met ruim 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de ondernemersorganisatie Unizo en het studiebureau Graydon.
In het eerste kwartaal van 2012 startten in België 19.292 nieuwe ondernemingen. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar nog 20.169, wat neerkomt op een daling met 4,35 procent.

In april schatten Unizo en Graydon nog dat er in het eerste kwartaal zo'n 12 procent minder starters zouden zijn, maar uiteindelijk is de daling dus een pak kleiner. In Vlaanderen (-5 procent) is de daling groter dan in Wallonië (-2 procent).

"De belangrijkste reden is dat er vorig jaar een recordaantal starters waren. En in een jaar waar het een beetje crisis is en mensen voorzichtiger zijn, is het niet onlogisch dat er iets minder starters zijn", zegt Karel Van Eetvelt (kleine foto) van Unizo.

De daling mag zich wel niet doorzetten, benadrukt de Unizo-topman. "De grootste uitdaging is om de mensen die stoppen met hun zaak -de vergrijzing slaat hard toe bij de ondernemers- voldoende te vervangen."
Build for Life