Algemeen

Aannemersfederatie Nederland stapt uit Bouwend Nederland

De Aannemersfederatie Nederland (AfN) stapt uit Bouwend Nederland. AfN vertegenwoordigt 2.000 kleine tot middelgrote aannemersbedrijven. Bij Bouwend Nederland zijn 5.000 bouwers aangesloten.

AfN is van mening dat Bouwend Nederland vooral de belangen dient van grote bedrijven. Henk Klein Poelhuis, voorzitter van AfN, stelt dat grote bouwers zo min mogelijk collectief risico`s willen delen. Voor hen is het mogelijk om de risico`s binnen de eigen organisatie te dragen. Voor kleine aannemers is dat niet mogelijk. Zodra een bedrijf met 100 werknemers bijvoorbeeld tien zieke werknemers heeft, is het verzuim relatief eenvoudig op te vangen. Een aannemer met tien werknemers komt al in de problemen als twee werknemers ziek zijn. Dergelijke zaken moeten volgens AfN collectief worden geregeld. Daarnaast streeft AfN naar een cao waarin werkzekerheid wordt opgenomen in plaats van baanzekerheid.

Een woordvoerder van Bouwend Nederland noemt het onjuist dat de vereniging alleen grote bouwers vertegenwoordigt. Van de leden hoort 90% tot het midden- en kleinbedrijf. Het CNV kan zich vinden in de zorgen van AfN over het flexwerk in de bouw.

Gebaseerd op: de Volkskrant
Build for Life