Het bestuur van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf AVBB wist voor de bouwfraude-uitzending van het tv-programma Zembla in november 2001 niets van het illegale vooroverleg in de bouw. Dat heeft voorzitter Brinkman van de ondernemersorganisatie gezegd tegen de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Uit het verhoor kwam naar voren dat de grote beursgenoteerde bouwbedrijven lak hebben aan het AVBB.
Brinkman zei dat hij uit de top van de bouwwereld geen signalen kreeg dat er iets mis was. De commissie wilde weten of Brinkman dat niet raar vond: hij is tenslotte voorzitter van de belangrijkste bouworganisatie. Maar volgens Brinkman was het niet de taak van het AVBB om zich zo intensief bezig te houden met de manier waarop de aanbestedingen tot stand kwamen.
Serieus
Brinkman erkende dat de bouwtop van het vooroverleg moest hebben geweten. Maar hij heeft niet uitgezocht wie precies wat wist. De enquêtecommissie vroeg Brinkman of de bouwbedrijven het AVBB wel serieus nemen. De voorzitter zei dat dit wel degelijk het geval is, gezien de gezamenlijke afspraken die onder leiding van de organisatie zijn gemaakt om problemen in de toekomst te voorkomen. Uit verschillende eerder verhoren is echter gebleken dat de bouwbedrijven niet één lijn willen trekken, maar liever hun eigen koers varen.
De commissieleden zeiden te twijfelen aan de invloed van de bouwkoepel en voelen daarom weinig voor de centrale rol die het AVBB voortaan wil spelen bij het controleren van onregelmatigheden. "Het AVBB was niet op de hoogte van de illegale prijsafspraken. Het AVBB heeft geen uitvoerig onderzoek gedaan naar de onregelmatigheden en u kan niets zeggen over de houding van individuele bedrijven", aldus commissielid De Vries tegenover Brinkman.
Tijdens het verhoor van Brinkman kwam aan het licht dat de AVBB haar leden voorlopig niet verbiedt steekpenningen te betalen in het buitenland om opdrachten te krijgen. Brinkman zegt dit wel te willen, maar dan moeten er internationale afspraken over worden gemaakt, zodat Nederlandse bedrijven niet op achterstand komen te staan. "De commercie in plaats van ethische overwegingen lijkt hier weer de overhand te krijgen'', concludeerde commissievoorzitter Vos.
Deetman
Hield Brinkman tijdens zijn verhoor de grote bouwbedrijven de hand boven het hoofd, de tweede getuige, voorzitter Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maakte duidelijk dat hij zich enorm ergert aan de uitspraken van aannemers in de enquête tot nu toe.
Gemeenten zouden volgens bouwbedrijven aan oneerlijke concurrentie doen door te leuren met opdrachten om de aannemers tegen elkaar uit te spelen. "Dat verwijt slaat nergens op", verklaarde de burgemeester van Den Haag. "Wat is er tegen leuren als we een markt willen met concurrentie." Hij drong erop aan strengere regels te ontwikkelen voor de aanbesteding van opdrachten om gesjoemel te voorkomen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam