Verwarming & Sanitair

5 misverstanden over airco

Nu de zon overuren klopt, zoeken steeds meer mensen de koelte op. Om de ondraaglijke warmte binnenshuis te reduceren tot een genietbare temperatuur, is er airconditioning. Maar airco en airco is twee. Daarom zetten we de vele misverstanden even op een rij. En geven we u vijf overtuigende redenen om voor een vast splittoestel te kiezen.

Airco algemeen

Allereerst, hoe werkt een airco? Een klassiek systeem kan je vergelijken met een koelkast: de koelvloeistof in het gesloten circuit neemt warmte uit de omgeving weg. De warme lucht wordt door een koelbatterij gestuurd en opnieuw de kamer in geblazen, waardoor een constante temperatuur gecreëerd wordt. Naast het ventileren en zuiveren van de binnenlucht, houdt airconditioning ook de vochtigheidsgraad onder controle.

Er bestaan verschillende aircosystemen voor privé-woningen: een mobiel monobloctoestel, een mobiel splitmodel en een vast splitsysteem.

Misverstanden

1. Airco maakt lawaai.

De meeste aircosystemen zijn vrij stil. Zo bedraagt de waargenomen geluidssterkte van de binnenunits gemiddeld niet meer dan 25 decibel; ’s nachts kan het geluidsniveau van de buitenunit nog worden gereduceerd tot 9 decibel. De toegepaste technologie hierachter is een gelijkmatige luchtinlaat en aeroventilator.

2. Airco vreet energie.

De vaste splitairconditioning is uiterst efficiënt. Niet toevallig hebben de verschillende systemen het Europese energielabel van niveau A, wat staat voor de hoogste klassering binnen de 7 efficiëntiecategorieën. Om dit niveau te behalen is een minimale efficiëntie vereist van 3,2 KW koeling per kW energie in nominaal vermogen. Alle toestellen met een dergelijk energielabel, die zowel koelen als verwarmen, garanderen het hoogste rendement, zelfs onder extreme omstandigheden, zoals buitentemperaturen tot -15°C. Diverse modellen geven een rendement van meer dan 3,6 kW per kW energie; voor toekomstige systemen zal dit rendement zelfs meer dan 4 kW bedragen, zowel voor koeling als verwarming. Ter vergelijking: een klassieke mazoutinstallatie heeft een rendement van 0,95 kW per kW energie! Airco werkt dus volgens het warmtepompprinciepe.

Toestellen met een energie label G worden niet meer gecertificeerd door Eurovent sedert 1 januari 2004. In 2007 zullen toestellen van minder dan 4 kw met een energielabel E en toestellen van meer dan 4 kw met een energielabel F niet meer gecertifieerd zijn. Dit heeft de bedoeling om elke fabrikant die materiaal in Europa introduceerd te dwingen meer energie-efficiente toestellen op de markt te brengen.

3. Airco gebruik je alleen in de zomer.

Efficiëntie uit zich niet alleen in een hoog rendement, maar ook in een multifunctionaliteit van toepassingen. Zo zijn er installaties die zowel voor koeling als verwarming zorgen, zodat de consument een totaaloplossing in huis heeft om in alle seizoenen op een aangename en comfortabele manier het gewenste klimaat te kunnen regelen. Op de meeste aircotoestellen, die werken door middel van een buitengroep, kunnen ook meerdere binnengroepen worden aangesloten, zodat de temperatuur in de volledige woning kan geregeld worden. Warm of koel, winter of zomer, jaar na jaar. Deze toestellen werken op het warmtepomp princiepe waardoor bij verwarming minder C02 wordt uitgestoten dan bij klassieke systemen.

4. Van airco word je verkouden.

Niet de airco maakt je verkouden, wel virussen die van persoon tot persoon worden overgedragen. Slecht onderhouden of niet gereingigde systemen kunnen kunnen de verspreiding versnellen. Verkoudheden ontstaan door grote temperatuurverschillen. Omdat ons lichaam niet ingesteld is op plotselinge grote temperatuurverschillen, is het dan ook aan te raden om dit verschil tussen de buitenlucht en de gekoelde ruimte niet meer dan 6° te laten bedragen. Verder beschikken de moderne toestellen over een gepatenteerde filter die bacteriën en virussen afbreekt en onaangename geuren neutraliseert.

5. Airco is duur.

Niet als je het bekijkt op langere termijn. Toegegeven, een warmtepomp is in aankoop duurder dan een klassieke installatie op gas of mazout, maar het prijsverschil haal je er op termijn wel uit. Bovendien krijg je voor die prijs van één installatie zowel koeling als verwarming aangeboden, én zijn de systemen volwaardige luchtbehandelaars. Zo produceren ze niet alleen warme of koude lucht, maar filteren ze de binnenlucht en houden ze de vochtigheidsgraad onder controle. Met een prima prijs-kwaliteitverhouding als resultaat.