Tuin

5 Tips om optimaal te genieten van je tuin

5 Tips om optimaal te genieten van je tuin
Kan jij ook zo genieten van je tuin? Lange, zwoele zomeravonden, een gezellige BBQ met familie en vrienden, romantisch bijpraten met zijn tweeën, ontspannen met een goed boek? Of gewoon lekker tuinieren, mooie bloemen, groen en een moestuin? Wat jouw manier van genieten in de tuin ook is, wij hebben vijf tips voor je om optimaal te kunnen genieten van je tuin.

Tip 1: Verlichting

Een mooie sfeerverlichting kan niet ontbreken in jouw tuin. Zodra het donker wordt en je nog even wilt genieten van de frisse buitenlucht is het fijn om te kunnen ontspannen bij de juiste verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een lichtsnoer buiten die tussen de bomen of langs de schutting hangt. Dit geeft niet alleen sfeer en extra diepte aan je tuin, maar ook nog eens extra veiligheid. Zo heb je altijd goed zicht op wat er gebeurt en hoef je niet bang te zijn om ergens over te struikelen. Tegenwoordig kun je overal in de tuin verlichting aanbrengen zonder dat je daar een elektrisch aansluitpunt voor aan hoeft te leggen, want er zijn allerlei soorten solar verlichting verkrijgbaar. Van lichtsnoeren tot tuinfakkels en van tafellampen tot bijzondere ornamenten: het gaat allemaal automatisch aan wanneer het donker wordt. Overdag, als het licht is, laadt het zonnepaneeltje zelf de lamp op. Je hebt er dus geen omkijken meer naar. Bij Enjoythesun.nl kun je diverse soorten solar verlichting bestellen voor je tuin, dus maak er een mooi oord met summer vibes van!

Tip 2: Terrasverwarming

Niets is vervelender dan het moeten afbreken van een gezellige avond omdat het afkoelt in de avonduren. Een terrasverwarmer kan daarom uitkomst bieden! Hierdoor kun je langer blijven zitten zonder dat iedereen bibberend naar binnen moet vluchten. Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers verkrijgbaar zoals gas-, elektrische- of houtverwarmers. Welk soort het meest geschikt is voor jou hangt af van je voorkeur, de beschikbare ruimte en of er al dan niet een elektrisch aansluitpunt is. Een gasverwarmer brengt sfeer en kan je overal in de tuin gebruiken (geen snoer). Dit type verwarming is vaak wat groter dan de andere soorten en heeft als nadeel dat je de gasfles regelmatig zal moeten vervangen. Een elektrisch exemplaar is meestal wat slanker en heeft veelal meerdere standen, maar geeft wat feller licht en moet aangesloten worden op het lichtnet. Een vuurkorf, vuurschaal of tuinhaard met een knapperend vuurtje is natuurlijk het meest sfeervol. Het grootste nadeel is echter dat het tijd kost om een warm vuur aan te steken.

Tip 3: Overkapping

Een overkapping in de tuin kan zorgen voor extra beschutting tegen regen en wind. Zo kun je ook op mindere dagen nog steeds genieten van de frisse buitenlucht zonder dat je direct nat wordt. Het is bovendien een mooie toevoeging aan jouw tuin die extra sfeer en gezelligheid creëert. Er zijn verschillende manieren om een overkapping te maken. Zo kun je een permanente overkapping laten bouwen van hout of aluminium, eventueel met glazen wanden. Maar je kunt ook met low-budget een mooi tuinprieel plaatsen met een schuifdoek. Welke vorm je ook kiest; het brengt meer sfeer en comfort in je tuin.

Tip 4: Schaduw en zon

In de zomer is het belangrijk om voldoende schaduwplekken te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van parasols, een pergola of schaduwdoeken. Zo kan je ook op de warmste dagen nog lekker buiten zitten en toch voorkomen dat je verbrandt onder de felle zonnestralen. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook momenten waarop jij juist wel wilt genieten van die warme zonnestralen in jouw tuin. Zorg daarom voor voldoende ligbedden of loungesets waarop jij heerlijk kunt relaxen.

Tip 5: Op de grond: tegels, gazon, buitenkleed

Een goede basis is belangrijk om optimaal te genieten van jouw tuin. Een fraaie bestrating met mooie tegels of klinkers geeft een nette uitstraling en maakt het makkelijk om bijvoorbeeld een eettafel neer te zetten op het terras. Heb jij liever groen in jouw tuin? Dan kan je gaan voor graszoden die snel gelegd zijn en al snel een mooi gazon als resultaat geven. Of ga voor een combinatie van gras met tegels of kiezels voor extra variatie in jouw tuin. Tot slot kan je ook nog denken aan het aanschaffen van een buitenkleed om extra sfeer te creëren en jouw tuin helemaal af te maken.

Met deze vijf tips heb je alle handvatten in huis om optimaal te genieten van je tuin. Zorg voor de juiste verlichting, beschutting tegen kou of regen, schaduw en zonbescherming en een goede basis op de grond. Zo kan jij heerlijk tot rust komen in jouw eigen buitenparadijs!

Ook interessant