Algemeen

416 000 euro voor opleiding pijpfitters

Agoria, de federatie van de technologische industrie, en de VDAB hebben een akkoord gesloten om meer werkzoekenden op te leiden als pijpfitter. Pijpfitten, het prefabriceren en monteren van pijpleidingen, is een knelpuntberoep in Vlaanderen. Een derde van de vacatures raakt niet ingevuld. De VDAB en Agoria-lidbedrijven ISS Industrial Services, Fabricom GTI en BIS ROB Montage investeren daarom 416 000 euro om de opleidingscapaciteit voor dit beroep te verdubbelen.

België is één van de belangrijkste landen op het vlak van pijpleidingen. Ter illustratie: het Antwerps havengebied is de grootste cluster van procesleidingen ter wereld. De drie bedrijven die in dit project investeren, hebben momenteel een tekort van 100 tot 150 pijpfitters. De VDAB registreerde vorig jaar een 250-tal vacatures voor pijpfitters, een derde hiervan blijft openstaan. Pijpfitten is sinds 1990 een knelpuntberoep. En ook de toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit: er zijn 12 scholen in Vlaanderen waar een 7de jaar BSO pijpfitten aangeboden wordt, maar in 2007 studeerden hier slechts 68 pijpfitters af.

De VDAB biedt een zes maanden durende opleiding voor pijpfitter aan. Momenteel kunnen tien mensen per sessie opgeleid worden. Door de investering wordt dit verdubbeld tot 20. Het samenwerkingsakkoord tussen de VDAB, Agoria, ISS Industrial Services, Fabricom GTI en BIS ROB Montage geldt voor een periode van vijf jaar (2009-2014). De VDAB zal een extra opleidingslokaal inrichten en in lesgevers voorzien. De VDAB investeert hiervoor 115 000 euro, de bedrijven financieren de rest. Agoria zal de VDAB verder helpen bijkomende opleidingsprojecten voor pijpfitters te ontwikkelen.

De technologiefederatie wil ook de kwaliteit van de onderwijsopleidingen verder verbeteren en vraagt daarom dat pijpfitten een volwaardige richting wordt. Er bestaat momenteel enkel een 7de jaar BSO. Dat moet volgens Agoria een aparte 3de graad TSO of HBO pijpfitten worden. “Kandidaat-werkzoekenden hebben een brede technische kennis nodig, moeten isometrische plannen kunnen lezen en goed vertrouwd zijn met veiligheidsvoorschriften. De moeilijkheidsgraad, de vaardigheden en technische kennis die nodig zijn, vereisen minstens een TSO-niveau. Het vergt drie à vier jaar ervaring om een volwaardig pijpfitter te worden. Daarom is het nodig dat ook het onderwijs goed opgeleide pijpfitters aflevert.”
Build for Life