Verbouwen

40.000 euro voor restauratie en onderhoud van klein erfgoed

De restauratie of het onderhoud van het niet beschermd, waardevol erfgoed werd tot nu toe amper of niet ondersteund vanuit de overheden. Niet beschermde gebouwen verloren vaak hun waardevol karakter omdat het onderhouden of herstellen ervan een extra investering vraagt van de eigenaar. Met deze nieuwe subsidieregeling wil het provinciebestuur van Antwerpen jaarlijks een aantal projecten betoelagen die dit erfgoed blijvend een plaats geven binnen het maatschappelijke leven en het dorpsbeeld.

Het provinciebestuur Antwerpen ondersteunt op aanzienlijke wijze de restauratie van het beschermde erfgoed van onze provincie dankzij haar aandeel in de restauratiepremie voor beschermde monumenten.

De restauratie of het onderhoud van het niet beschermd, waardevol erfgoed werd tot nu toe amper of niet ondersteund vanuit de overheden. Van 2001 tot 2006 trachtte het provinciebestuur de eigenaars van zulke panden te sensibiliseren met een onderhoudspremie. Honderden gebouwen werden aangepakt. Dankzij een volgehouden inzet van de vzw. Monumentenwacht blijft de sensibilisering rond dit erfgoed een actueel thema. In 2006 werd dit premieproject afgesloten en het provinciebestuur wenste via een nieuw initiatief haar inzet voor het onroerend erfgoed te bestendigen.

Veel van het kleine erfgoed dat karakter geeft aan onze dorpen en gemeenten is eigendom van het gemeentebestuur, de kerkfabriek of een ander openbaar bestuur. Deze gebouwtjes, zoals bijvoorbeeld kapellen, calvaries, wegwijzers, landschappelijke of rurale elementen, historisch straatmeubilair, herdenkingstekens of –monumenten, funerair erfgoed, boswachtershuisjes, poortgebouwtjes, hekwerk, kleine beeldbepalende constructies zoals schooltjes, kleine gemeentehuizen,… hebben vaak een beperkt gebruik en worden dan ook al te snel vergeten als het gaat om onderhoud en restauratie. Met deze nieuwe subsidieregeling wil het provinciebestuur jaarlijks een aantal projecten betoelagen die door de restauratie of herstelling dit erfgoed valoriseren en blijvend een plaats geven binnen het maatschappelijke leven en het dorpsbeeld.

De in aanmerking komende openbare besturen worden via een jaarlijkse oproep gestimuleerd om projectvoorstellen in te dienen. Op basis van een aantal criteria zal een selectie worden gemaakt van een vier- à zestal projecten die ondersteuning verdienen. Hiervoor wordt in totaal een budget van 40.000 euro vrijgemaakt. De bijdrage van het provinciebestuur kan maximaal 50% van de totale projectkost bedragen. Geïnteresseerden kunnen de richtlijnen en criteria voor projectvoorstellen vinden op www.provant.be.