35.000 ton staal in mega-hal Fiera Milano

20 april 2003 Bron: Cobouw
Staalbouwbedrijf ASK-Romein gaat twee zwaarbelaste tentoonstellingshallen bouwen voor een complex in Milaan.

Met een bebouwde oppervlakte van 53 hectare wordt het tentoonstellingcomplex in Milaan een van de grootste ter wereld. Van de totale bouwsom van 550 miljoen euro gaat volgens het basiscontract zo’n 25 miljoen euro naar Staalbouwbedrijf ASK Romein. Maar dat zal naar verwachting doorgroeien tot 40 miljoen euro.

Met de bouw van het nieuwe complex wil Fiera Milano uitgroeien tot de grootste beursorganisator ter wereld. Momenteel beschikt de onderneming al over een tentoonstellingsruimte van 26 hallen van in totaal 375.000 vierkante meter. Het huidige complex ligt midden in de stad Milaan en kan daardoor niet verder worden uitgebreid. Daarom werd besloten om buiten de stad een nieuw complex te bouwen op het oude terrein van een oliemaatschappij. Voor het ontwerp tekent de vooraanstaande Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Hij ontwierp een complex met acht grote paviljoens, die met elkaar worden verbonden door een opvallend vormgegeven zes meter hoge en een kilometer lange promenade. Voor de bouw van het complex hebben de Italiaanse bouwbedrijven Astaldi, Vianini Lavore en Pizzarotti & Co. een bouwcombinatie gevormd. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor de bouw, maar straks ook voor het onderhoud.

Ingewikkeld
Voor de bouw van de twee technisch meest ingewikkelde paviljoens, is het Nederlands-Belgische staalconstructiebedrijf ASK-Romein ingeschakeld. In tegenstelling tot de andere zes paviljoens, worden deze uitgevoerd met twee verdiepingen. Eén van de belangrijkste constructie-eisen was dat de eerste verdieping geschikt moet zijn voor vrachtwagens en andere zware lasten. De oplossing die het in Roosendaal, Vlissingen en het Belgische Malle gevestigde bedrijf voorstelde, bleek zowel technisch als qua prijs aan de eisen te voldoen.
“De dynamische belasting op de eerste verdiepingsvloer is dermate hoog dat dit uitmondt in een behoorlijk zware ondersteunende constructie”, zegt René Baartmans van ASK-Romein. “Veel speelruimte hadden we niet. Zo was er al bepaald waar de kolommen moesten komen en hoe het raster er uit zou gaan zien. We moesten de oplossing daarom puur in de constructiedetails zoeken. We hebben hiervoor het spantontwerp zoveel mogelijk geoptimaliseerd. Vervolgens is gekeken naar de meest optimale manier om de profielen te verbinden. Lassen is een optie, maar dat zou tot relatief hoge kosten hebben geleid. Daarom hebben we voorgesteld om met boutverbindingen te gaan werken, zonder afbreuk te doen aan het architectonisch ontwerp.”
ASK-Romein kreeg door de voorgestelde constructieve oplossing de opdracht voor de staalconstructies van de twee hallen. De montage hiervan start medio mei en moet binnen een jaar klaar zijn. In totaal verwacht de staalbouwer zo’n 35.000 ton staal voor het complex te verwerken.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo