Algemeen

28 meter lange tunnel schuift onder de sporen in Willebroek

Dit weekend laten de provincie Antwerpen en Infrabel een indrukwekkende klus uitvoeren aan het station Willebroek. In twee dagen en drie nachten tijd zullen medewerkers van de bouwonderneming de sporen volledig openbreken, een immense doorgang uitgraven, een geprefabriceerde fiets-en voetgangerstunnel van 28 meter onder de sporen schuiven én het spoor opnieuw aanleggen! De klus moet tegen maandagmorgen 5 uur geklaard zijn want dan rijden er opnieuw treinen over de sporen tussen Sint-Niklaas en Mechelen.

De geprefabriceerde fiets- en voetgangerstunnel zal op 4 september ingeschoven worden op zijn plaats onder de sporen aan het station van Willebroek. Met deze tunnel zorgt de provincie Antwerpen samen met Infrabel voor een veilige oversteek van de treinsporen voor voetgangers en fietsers én een aansluiting op de fiets-o-strade Mechelen - Sint-Niklaas. Voor de aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel kan de provincie rekenen op Europese en Vlaamse steun. De tunnel zal klaar zijn midden 2011.

Om het treinverkeer zo weinig mogelijk te hinderen, werd de tunnel vooraf gefabriceerd in een bouwput naast de sporen. Het weekend van 4 en 5 september wordt de tunnel op rails gezet en ingeschoven op zijn plaats onder de sporen. Hiervoor worden de sporen ter hoogte van het station Willebroek opgebroken, de tunnel ingeschoven en de sporen opnieuw aangelegd. Door het opbreken van de sporen zullen er geen treinen rijden tussen Mechelen en Sint-Niklaas van vrijdagavond 22 uur tot maandagochtend 5 uur.
Build for Life