11.000 woningen zonder energierekening

  NL   21 juni 2013 Bron: Woonbond
Op 20 juni ondertekenden vier grote bouwers en zes woningcorporaties in het bijzijn van minister Blok de `deal Stroomversnelling' over het zodanig verbeteren van 11.000 huurwoningen, dat zij geen energierekening meer hebben. Dit initiatief moet uiteindelijk resulteren in de renovatie van 111.000 woningen, terwijl voor de huurders de woonkosten in de meeste gevallen gelijk kunnen blijven. Huurders van deze woningen zijn niet meer afhankelijk van de ontwikkelingen van de energieprijs.

De Woonbond wordt betrokken bij deze aanpassing om ervoor de zorgen dat het leidt tot redelijke en betaalbare woonlasten. Ronald Paping, directeur van de Woonbond: `Deze deal is heel belangrijk voor het betaalbaar houden van de woonlasten van huurders de komende jaren, voor de kwaliteit van woningen en voor het milieu. Huurders moeten goed betrokken worden bij deze plannen en ook de betaalbaarheid op lange termijn moet gegarandeerd worden.'

Vooral woningen uit midden vorige eeuw
De deal richt zich primair op grote aantallen seriewoningen uit de jaren '50-'70. De grote aantallen van de corporaties stellen de bouwers in staat om te investeren in een forse innovatie die nodig is om de gestelde ambitie van prijs en kwaliteit te realiseren. De gemiddelde renovatieprijs wordt geschat op 60.000 euro, wat relatief weinig is voor een dergelijke ambitieuze renovatie.

Convenant Stroomversnelling
De deal is gesloten tussen corporaties: Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en de bouwbedrijven: VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer. Dit zijn de partijen die het voortouw nemen bij de eerste 11.000 woningen. Andere partijen scharen zich achter het initiatief voor de opschaling naar de volgende 100.000 woningen: een groep uit de corporatiesector en diverse brancheorganisaties uit bouw, installatie- en toeleverende industrie. Deze laatste tekenden eveneens een convenant vandaag ter ondersteuning van de Stroomversnelling.

De Woonbond zal er de komende tijd op in zetten dat de randvoorwaarden voor huurprijsbescherming en betaalbaarheid geregeld worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo