Nieuwbouw

10 jaar kwaliteitslabel Qualibouw

Op vrijdag 28 januari 2011 viert “Qualibouw” de 10de verjaardag van het kwaliteitslabel voor de bouwsector in de Grenslandhallen van Hasselt. Het zal dan, dag op dag, precies 10 jaar geleden zijn dat het allereerste kwaliteitslabel voor de bouwsector in Vlaanderen werd uitgereikt.
Hét kwaliteitslabel voor de bouwsector wordt uitgereikt door “Qualibouw”. “Qualibouw” maakt deel uit van BCCA (Belgian Construction Certification Association). Deze organisatie certificeert in de Belgische bouwsector tal van producten en systemen waaronder ook “Qualibouw”. Het “Qualibouw”-label is het keurmerk voor het kwaliteitssysteem specifiek ontwikkeld voor het kleine KMO-bouwbedrijf. Het “Qualibouw”-label, hét kwaliteitslabel voor de bouwsector in Vlaanderen, is ontstaan op vraag van de sector zelf. Het label is specifiek ontwikkeld voor vaklui die hun klanten garanties durven geven over de kwaliteit van hun werk. Bovendien biedt het “Qualibouw”-label aan het bouwbedrijf een manier om zich te profileren en te onderscheiden in de markt.

Het label is administratief en financiëel haalbaar voor alle bedrijven die op basis van hun NACE-code actief zijn in de bouwsector. “En dan bedoelen wij ook echt de héle sector: van grond- tot dakwerker, van ruwbouwaannemer tot interieurbouwer”: zegt projectcoördinator Dirk Smeets. Buiten het administratieve proces wordt het bedrijf ook doorgelicht op de geleverde kwaliteit op de werf,
de klantenrelaties en de solvabiliteit. De bouwbedrijven met een “Qualibouw”-label worden beoordeeld op de criteria die vastgelegd zijn om administratieve kwaliteit, vaktechnische kwaliteit en klanttevredenheid te garanderen. Indien het bouwbedrijf voldoet aan deze criteria is het waardig hét kwaliteitslabel voor de sector te voeren. Het kwaliteitslabel wordt toegekend wanneer het bedrijf voldoet aan deze criteria.
Het “Qualibouw”-label is 1 jaar geldig en kan na een nieuwe doorlichting verlengd worden.

10 jaar kwaliteitslabel

Het eerste kwaliteitslabel voor de bouwsector werd uitgereikt in de Grenslandhallen van Hasselt aan het bouwbedrijf PLESSERS uit Riemst. Door de jaren heen werden intussen meer dan 500 labels toegekend. Naast het toekennen zijn er ook heel wat bouwbedrijven die hun label werd ontnomen. Het is het auditteam dat na de audits evalueert of een bedrijf het waardig is het label te behouden. In de jaren 2004-2005 merkten we dat er heel wat bedrijven hun label verloren door het niet voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria. “De afgelopen 5 jaar is er dan weer een status-quo in de grafieken te zien”: evolueert de projectcoördinator. De zaakvoerders van de bouwbedrijven zijn er zich meer bewust van geworden dat details in afwerking en service een verhoogde klanttevredenheid opleveren. De klant is ook sterk geëvolueerd in zijn beoordeling waardoor de bedrijven adequater gaan reageren. Momenteel voeren 130 bedrijven in Vlaanderen, waarvan 60% in de provincie Limburg, het kwaliteitslabel voor de bouwsector.

Grenslandhallen

Net als 10 jaar geleden wordt het “Qualibouw”-label uitgereikt in de Grenslandhallen van Hasselt. Dit gebeurt naar aanleiding van de jaarlijkse Limburgse bouwbeurs “Bouwinnovatie”. De zaakvoerders van de bouwbedrijven, die 10 jaar geleden, het label voor het eerst ontvingen komen hun jubileum-label in ontvangst nemen.
De uitreiking zal gebeuren op de stand van Qualibouw, stand 220.

Uitreiking
De jubileum-kwaliteitslabels zullen uitgereikt worden op de stand van “Qualibouw” (stand 220) in
de Hexagoon van de Grenslandhallen op vrijdag 28 januari 2011 om 17u30.

De bedrijven die hun 10de kwaliteitslabel behaald hebben zijn:
- A. Peeters-Elens uit Lummen,
- Baens afwerkingsbedrijf nv uit Kinrooi,
- F&F stukadoorsbedrijf bvba uit Kinrooi,
- Fastré Marc & zoon bvba uit Hasselt,
- Franssen Peter-Jos plafonneerwerken bvba uit Overpelt,
- Interstuc bvba uit Halen,
- Jordens Jean-Paul uit Leopoldsburg,
- Magdeleyns bvba uit Hasselt,
- Martens bouwbedrijf bvba uit Sint-Truiden,
- Penxten cv en sanitair bvba uit Alken,
- Plessers bouwbedrijf bvba uit Riemst,
- Schroeders bouwbedrijf bvba uit Zutendaal,
- Splendid bvba uit Paal-Beringen.