1 op 5 Belgen klust helemaal niet graag

  BE   9 juli 2012 Bron: Klusjobs
Minst favoriete klus van de Belgen... WC’s ontstoppen. Niet iedereen blijkt een fervente klusser en soms worden projecten wel op de héle lange baan geschoven. Dit zijn de voornaamste conclusies uit een enquête van onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van KlusJobs.be. De bevraging werd begin juni online uitgevoerd bij 1.000 Belgen.

1 op 5 Belgen klust helemaal niet graag
Weekends zijn voor 36% van de deelnemers aan de enquête het uitgelezen moment om klussen op te knappen in en om het huis. 28% geeft aan dit liever te doen tijdens verlengde weekends omdat ze dan meer tijd hebben. “Opmerkelijk is echter dat 1 Belg op 5 helemaal niet graag klust.” zegt Rory Bertram, zaakvoerder van klusjobs.be.

Top 3 van minst favoriete klussen
De top 3 van minst favoriete klussen wordt aangevoerd door het ontstoppen van WC’s. 35% van de Belgen geeft aan dat dit hun minst favoriete klus is. Bij jonge klussers (< 29 jaar) loopt dit percentage zelfs op tot 46%.

“WC’s ontstoppen staat niet onterecht bovenaan,” geeft Rory Bertram toe. “Er worden dan ook dagelijks nieuwe opdrachten geplaatst in de rubrieken badkamer&toilet en loodgieter & sanitair. Op dit moment zijn zo’n 1.100 mensen op zoek naar professionals die hen kunnen helpen bij dit soort klussen.”

Ook in de tuin werken (12,2%) en verhuizen (10,7%) behoren niet tot de meest favoriete bezigheden van de deelnemers.

24% stelt sommige klussen meedere jaren uit
Iets waar je met tegenzin aan begint, probeer je vaak zo lang mogelijk uit te stellen. Maar voor bijna 1 op 4 betekent dit dat bepaalde projecten zelfs meerdere jaren worden uitgesteld. 33% geeft aan gedurende enkele weken uit te stellen en 36% gedurende enkele maanden. En ... slechst 7% doet alles meteen!

“Uit de enquête blijkt dat vooral schilderwerken met 24% en het onderhoud van de tuin met 17% op de lange baan geschoven worden. Dat vertaalt zich ook op klusjobs.be waar meer dan 1.500 mensen wachten op een tuinman en zo’n kleine 600 op een schilder.” gaat Rory Bertram verder. ”Maar ook behangen en loodgieterij zijn klussen die men graag uitstelt.”
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo