Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

BIS architectuurwedstrijd laureaat: Groen Steenbrugge

Het woon- en werkproject Groen Steenbrugge ligt aan de Brugse buitenrand, langs het kanaal Gent-Brugge en de Kortrijkstraat, een belangrijke invalsweg naar Brugge. Sinds 1995 stonden hier oude garageloodsen en een herenhuis leeg. Het verval was duidelijk. Na de sloop van de bouwvallige loodsen (het waardevolle herenhuis werd behouden), ontstond plaats om het gemengd project Groen Steenbrugge op te starten.

Dit omvat een nieuwbouwkantoor en 8 eengezinswoningen, bovenop een gezamenlijke ondergrondse parking met 27 plaatsen. Het herenhuis werd gerenoveerd tot studentenhuis. De diversiteit van de gebruikers - wonen / kantoor / studenten - en de specifieke schikking van de bouwvolumes in functie van orintatie, privacy en densiteit bepalen de context en betekenis van het project. Doorheen de dag verschuiven de activiteiten op de site. Op weg naar school of werk kruisen bewoners en kantoormedewerkers elkaar. Spelende kinderen in de binnenstraat komen zwaaien voor de ruit van het kantoor. Er is ruimte voor ontmoeting en interactie, zonder schending van de privacy.

Een centraal, breed wandel- en fietspad doorkruist de site en verbindt de Kortrijkstraat met het achtergelegen wooneiland Laurierenhof. Aldus is een vitale schakel hersteld. Alle autoverkeer op de site wordt geweerd, en gaat ondergronds. Vanuit de ondergrondse parking worden zowel de woningen als het kantoor, via een eigen trap bereikt. De opdrachtgever koos voor een duurzaam project en legde de lat vrij hoog. Alle woningen vertrekken van een maximum E65-peil. Door eigen keuzes kunnen de bewoners het E-peil nog aanzienlijk verlagen. Het kantoor is de voortrekker in het duurzame verhaal: warmtepomp, groendak, balansventilatie, fotovoltasche zonnepanelen, doorgedreven thermische isolatie, energiezuinige technische apparatuur, regenwaterrecuperatie

Architect: Groep3 architectuurburo, Brugge, www.groep3.be

Klik hier om de foto presentatie te starten


 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Coronavirus / COVID-19
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Hypotheek.be Recticel Wienerberger Loxone
(NS) © 2002 - 2021 Shift Networks bvba