Duurzaam Bouwen

Duurzame waterwoningen in Delft

De gemeente Delft gaat in samenwerking met DeltaSync in de Harnaschpolder de meest duurzame drijvende woningen van Nederland realiseren. De Harnaschpolder wordt een groene en waterrijke buurt op fietsafstand van het centrum van Delft, waar hoogwaardig wonen samengaat met duurzaamheid en ecologie. De zes vrije woningen zullen worden verbonden met de oever door een drijvende steiger.

Innovatieve technieken

Waterwonen kan rekenen op een sterk stijgende belangstelling in Nederland. Het biedt de mogelijkheid een uniek water woonmilieu te creëren waar vrijheid en ruimte voorop staan. Innovatieve technieken die kunnen worden toegepast in waterwoningen zijn groene daken, regenwateropvang, warmte terugwinning en zonne-energie. DeltaSync, een Delfts bedrijf dat is voortgekomen uit de TU Delft, koppelt kennis van duurzaamheid en waterbeheer aan innovatieve architectuur.

Onvergetelijke woonervaring

Rutger de Graaf, oprichter DeltaSync: "De locatie in de wijk, direct aan het centrale ecologische park, zorgt ervoor dat dit project een onvergetelijke woonervaring biedt. De woningen hebben elk een drijvend terras en een dakterras van waar je genietend van de zon, uitkijkt over het water. Besparing van energie en water en innovatieve technologieën op het gebied van bijvoorbeeld waterzuivering leveren niet alleen een duurzame woning op maar garanderen een hoog wooncomfort."

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Bij het project is sprake van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO): toekomstige bewoners zijn gezamenlijk opdrachtgever bij de realisatie van hun nieuwe woning. Hierdoor kunnen alle aspecten van een bouwproject gezamenlijk worden aangepakt en heeft men zelf invloed op hoe de woning eruit komt te zien. Daarnaast krijgt men al snel binding met de toekomstige buren en de wijk. De kavels worden als individuele kavels uitgegeven, met een oppervlakte variërend tussen de 208 en 250 m2. De gezamenlijke steiger wordt met het collectief ontworpen en gebouwd. Zo bepaalt men niet alleen het uiterlijk van zijn eigen woning maar ook de 'straat' er naartoe.