Algemeen

Bouwbanen voor Gentse regio en hinterland

Bouwbaan is een nieuw toeleidingsproject voor bouwvakarbeiders en is een samenwerkingsverband tussen VDAB, Stad Gent en Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid Oost-Vlaanderen. De doelstelling van het project is werkzoekenden uit de Gentse regio motiveren voor en begeleiden naar een job in de bouwsector.

Stad Gent, VDAB en FVB Oost-Vlaanderen

Het is geen geheim dat de bouwsector problemen ondervindt bij het opsporen van geschikte kandidaten voor verscheidene knelpuntvacatures. Desondanks het relatief hoog aantal werkzoekenden, is dit ook een probleem in de Gentse regio. Daardoor ontstond het idee rond het oprichten van een bouwpool naar analogie met een Antwerps project. FVB Bouwpool Antwerpen werd opgericht in 1999 als een initiatief van de sociale partners bouw Antwerpen, het Werkgelegenheidsfonds Stad Antwerpen en het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid. Reeds na drie jaar werking kan Bouwpool Antwerpen terugblikken op een mooi tewerkstellingspercentage in de bouwsector. De werking werd door alle betrokken partijen als zeer succesvol geëvalueerd. Navolging van dit project in andere regio’s drong zich dan ook op.

Betrokken partijen

· Stad Gent erkent het economisch belang van de bouwsector in de provincie. Het gaat immers om 25.000 arbeiders en 5.000 bedienden, actief in 4.300 ondernemingen, vooral KMO’s. Stad Gent verleent daarom ondersteuning en bijkomende middelen aan het project Bouwbaan.

· Rekrutering van werkzoekenden voor de bouwsector gebeurt via de VDAB. Bouwbaan heeft enkele zitdagen in lokale werkwinkels. De directeur van VDAB is voorzitter van de stuurgroep van het project Bouwbaan.

· Het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid werd opgericht in 1965 door het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC124) als een Fonds voor Bestaanszekerheid met de bijzondere opdracht de opleiding van de actieve en toekomstige bouwvakarbeiders te bevorderen en te ondersteunen.

Uit de startblokken

De laatste details van de raamovereenkomst tussen FVB, VDAB en Stad Gent werden ingevuld op 14 september. Vanaf 1 januari 2005 is Bouwbaan Gent een feit. Er werd gestart met de aanwerving van twee adviseurs voor Bouwbaan. De Bouwbaan adviseurs volgen steeds het volledige proces op: van rekrutering via de VDAB tot screening, toeleiding en doorverwijzing en uiteindelijk opvolging in het bedrijf. De opvolging in het bedrijf gebeurt in samenwerking met de trajectbegeleiders en jobcoaches. Enkel op die manier kan men een duurzame tewerkstelling in de bouwsector nastreven.

Wie wil Bouwbaan bereiken?

Bouwbaan wil meer (langdurig) werkzoekenden uit de Gentse regio via gepaste opleiding toegang doen vinden tot de knelpuntberoepen in de bouwsector en daarbij ijveren voor een langdurige tewerkstelling. Er wordt extra aandacht besteed aan de langdurige werkzoekenden (“curatieve doelgroep”) en de werkzoekenden uit Gent.

kwantitatieve en kwalitatieve ambities

Bouwbaan stelt voor zichzelf zowel kwantitatieve als kwalitatieve doelstellingen. Bouwbaan zet alles op alles om 75 werkzoekenden een job te helpen vinden in de bouwsector. Op kwalitatief niveau streeft Bouwbaan naar een breed en duurzaam sectoraal samenwerkingsverband, en werkt het rond methodiekontwikkeling, subsidiekennis en het geven van vorming aan trajectbegeleiders.

Trajectbegeleiding

Heriberto Cabrera, een jonge man van 30 jaar afkomstig uit de Dominicaanse republiek, volgde een opleiding metselaar bij VDAB Eeklo. Een job in de bouwsector kon hij echter niet strikken. Onder begeleiding van Bouwbaan lukte dit wel. Hoe maakte Bouwbaan het verschil? Adviseur Kenneth Goedertier hielp hem met papierwerk en ging met hem mee op sollicitaties. Vierde keer bleek de goede keer: sinds 24 maart werkt hij bij BVBA Filip Van Caemelbeke via een IBO contract. Dit is een zeer arbeidsintensieve manier van opvolging, maar het loont! Op die manier heeft Heriberto die reeds 5 jaar op zoek was naar een job, eindelijk kunnen waar maken waar anderen van dromen: een job in de bouwsector.

Meer info: 09/338 55 15
Build for Life