Algemeen

Klap voor zonne-energie sector Nederland

De Nederlandse zonnepaneelconstructeur Solar Total uit Elst, met ook een vestiging in Diest, België, blijkt in de financiële problemen te zijn gekomen.
Solar Total behaalde met zijn bijna 500 medewerkers een omzet van 170 miljoen. Het bedrijf heeft rake klappen gekregen. Als oorzaak wordt aangegeven de massaproductie momenteel in China de prijzen voor de zonnepanelen met 50% heeft teruggebracht ten opzichte van anderhalf jaar geleden. De prijzen van de zonnecellen zijn zelfs met 80% gedaald.
Om weerstand te bieden zijn pogingen ondernomen om Nederlandse bedrijven in de sector samen te brengen maar dat is jammer genoeg mislukt.

Naast de bestaande vestigingen in buitenland, zoals in Zuid-Afrika, had Solar Total, grote ambities om ook de Engelse en Franse markt te gaan veroveren. Juist deze voorraden tezamen met een stagnerende markt doen het bedrijf veel kwaad.

Rabobank heeft, nadat de voorraden met 15 miljoen Euro waren afgewaardeerd aan het eind van het afgelopen jaar, ingegrepen. De schuld van 18 miljoen is door Rabobank omgezet in aandelen zodat zij voor 75% aandeelhouder is geworden van het bedrijf. De overige 25% is in handen van Delta en Essent via het investeringsfonds SET van de energiebedrijven. SET heeft voor deze “doorstart” wel een miljoen Euro moeten bijdragen.
De oorspronkelijke investeerders, waaronder Kees Onstein en zijn familie, zijn met deze veranderingen hun hele belang van 60% kwijtgespeeld.

Solar Total stoot de geplande activiteiten voor Engeland en Frankrijk af en zal zich gaan richten op Nederland, België, Duitsland en Italië. Hiermee verwacht het Solar Total weer als gezond en solide bedrijf op de markt te kunnen opereren.
Build for Life