Algemeen

Extra belasting brengt bouw in geldnood

Bouwbedrijven verwachten financieringsproblemen omdat ze volgend jaar veel meer belasting moeten gaan betalen. De bedrijven hangt een fiscale claim van honderden miljoenen euro's boven het hoofd.Dat blijkt uit een brief van brancheorganisatie Bouwend Nederland aan de Eerste Kamer die volgende week het wetsvoorstel 'Werken aan winst' behandelt. Het wetsvoorstel beoogt bedrijven juist te helpen. De bouwsector vraagt om een overgangsregeling.

Extra
Brancheorganisatie Bouwend Nederland berekent dat alleen al de drie grote bouwers BAM, Heijmans en Volker Wessels in 2007 circa euro 200 miljoen extra vennootschapsbelasting moeten gaan betalen boven op de reguliere fiscale last. Dat is meer dan 50 procent van hun verwachte nettowinst in 2006.

Onderhanden
In de nieuwe wet is opgenomen dat bedrijven voortaan moeten afrekenen over verwachte winst op 'onderhanden werk'. De nieuwe regels gelden voor alle bedrijven, maar vooral bouwbedrijven worden erdoor getroffen.Vanaf 1 januari moet vooraf belasting worden afgedragen over de verwachte winst op de verkoop van bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen, die in de toekomst zal plaatsvinden. Tot nog toe rekenden de bedrijven pas af na de verkoop van woningen.

Lenen
De aanslag van de fiscus valt volgend jaar eenmalig hoog uit omdat de invoering van het nieuwe systeem gepaard gaat met een inhaaleffect. De bedrijven zullen het geld mogelijk moeten lenen.
Build for Life