Air laat gemeentebestuurders, deskundigen en de inwoners de havenstad voelen, ruiken en begrijpen om te komen tot een harmonisch geheel waarin gebouwen niet meer naar hun stad hoeven te zoeken. “Rotterdammers houden van hun stad en wij stimuleren alle partijen om het karakteristieke Rotterdam te respecteren”, omschrijft directeur Anne-Mie Devolder van het instituut.
Feitelijk is air niet nieuw. Het instituut komt voort uit het allang bestaande Architecture Institute Rotterdam (AIR), dat op zijn beurt weer ontsproot uit de Kunststichting die vlak na de Tweede Wereldoorlog wat lijn in de wederopbouw probeerde te scheppen.
Devolder (50) is stedenbouwkundige in hart en nieren, zonder vastomlijnde werkdag die moeiteloos lijkt over te gaan in de avond. De van origine Vlaamse studeerde architectuur in Gent en kwam halverwege de jaren zeventig naar de TU Delft om zich te verdiepen in de stedenbouw. Vanaf 1978 was ze als stedenbouwkundige verbonden aan de gemeente Rotterdam. Ook nu nog zit ze met de navelstreng aan het gemeentebestuur vast, vanwege de subsidie die air ontvangt. Niettemin werkt air als een zelfstandig, onafhankelijk instituut. “Anders zouden onze inbreng en stimulans geen enkele zin hebben.”
Dwarsdoorsnede
Het eerste project dat air aanpakt is het “historische lint”, dat loopt van de Coolsingel tot aan het Marconiplein. De 3 kilometer lange route volgend, verschiet Rotterdam voortdurend van kleur. De tocht voert langs veel buitenlandse winkels en eetgelegenheden, waar het heel anders geurt en kleurt dan het kruispunt waar het lint de sjieke buurt doorkruist waar Pim Fortuyn woonde. Even verderop weer zo’n contrast waar het lint de deftige Heemraadsingel oversteekt.
Air wil met dit project de aandacht vestigen op het gebruik en de beleving van de publieke ruimte. Het instituut legt de nadruk op hoogbouwbeleid, uitgaanscultuur, de ondernemers, mobiliteit en de inrichting, het gebruik en beheer van de straat. Devolder: “Wij proberen al die dingen, inclusief landschapsarchitectuur, met elkaar te verbinden, want als je een dwarsdoorsnede van het lint zou maken ontdek je dat elk stukje zijn eigen karakter en kwaliteit heeft. Als je het als een geheel ziet, wordt er geen acupunctuur meer toegepast waarmee alleen de rotte plekken worden geïnjecteerd.”
Niet alleen architecten, stedenbouwers en gemeentelijke bestuursleden wil air bij de ontwikkeling van de havenstad betrekken, maar juist ook de inwoners. Een ideaal dat air hoopt te bereiken via televisie-uitzendingen. Nadat wethouder S. Hulman aanstaande vrijdag het Architectuur Instituut Rotterdam heeft gelanceerd, gaat aansluitend Architectuur TV in première via TV Rijnmond. Daarin wordt het publiek geïnformeerd over actuele onderwerpen op het gebied van Rotterdamse architectuur en komen ze zelf ook aan het woord.
Zaterdag rijdt de City Safari over het historische lint om bezoekers het hart van Rotterdam te laten proeven.
Het uiteindelijke effect dat air beoogt is het bevorderen van de Rotterdamse architectuur, door middel van het publieke debat, het verbinden van activiteiten en het inspireren tot goed opdrachtgeverschap.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam