De Verbouwing

Trapezium dakvensters voor extra licht in de keuken

Trapezium dakvensters voor extra licht in de keuken
Hoe krijg je extra zonlicht binnen in een diepe en brede ruimte waarin alleen aan de achterzijde ramen zijn voorzien? In de woning van "De Verbouwing" komt dat extra zonlicht binnen via het dak. Boven de nieuwe keuken is een dakterras voorzien, waarin de architect dakvensters heeft geplaatst. Net zoals bij het ontwerp van de gehele woning zorgt architect Paul Vandenbussche ook bij de dakvensters voor een "at random" lijnenspel. Er is gekozen voor drie dakvensters in verschillende formaten en trapezium vormen.

Tussen de enorme staalconstructie zijn inmiddels de dakbalken aangebracht. Als een ware puzzel zijn daar de eerste vormen van de dakvensters zichtbaar. Op de onderstaande foto ziet u het onderaanzicht van het plafond voor de nieuwe keuken.



De dakbalken zijn inmiddels voorzien van plaatmateriaal waarop we later de isolatie en dakbedekking plaatsen. Op de foto hieronder ziet u links het grootste dakvenster. We dienen op te merken dat de vorm niet helemaal trapezium is, omdat geen van de vensters tegenoverliggende evenwijdig zijden hebben.



Omdat er nog een pak isolatie en houten terrasbekleding op het dak komt te liggen, zullen de vensters straks kokers zijn, waarop aan de bovenzijde isolerend glas komt te liggen. Aan de onderzijde, in het plafond van de keuken komt wit/mat plexiglas. In de kokers zelf wordt led verlichting geplaatst. 's Avonds is de keuken verlicht door deze verzonken lichtarmaturen. De dakvensters krijgen dus twee functies.



Hieronder ziet u de tekening van de architect voor de dakvensters.

schets van het dakterras met de drie dakvensters

Ook interessant